Puheenaihe

Uutuuskirjan tekijä: Tällä tavoin Sauli Niinistö muodosti käsityksensä Vladimir Putinista

POLITIIKKA Lauri Nurmi tutki Niinistöä vallankäyttäjänä. Paljastui uutta.

– Sauli Niinistön suosio on saavuttanut sellaisen pisteen, jossa hänen henkilöhahmoaan aletaan mystifioida, Lauri Nurmi sanoo.

[email protected]

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö osallistui kiistellyn kiky-sopimuksen neuvotteluihin, paljastaa uutuuskirja Sauli Niinistö – Mäntyniemen herra (Into). Presidentti Niinistö kutsui joulukuussa 2015 EK:n ja SAK:n ylimmän johdon luokseen virka-asuntoonsa sen jälkeen, kun pääministeri Juha Sipilän (kesk.) voimakkaasti ajama kiky-sopimus oli ajaa karille.

Maanantaina julkaistu teos paljastaa presidentti Niinistön vaikuttaneen ja vaikuttavan syvällä sisäpolitiikan ytimessä, sanoo Niinistö-kirjan toinen kirjoittaja, keravalaislähtöinen toimittaja Lauri Nurmi.

– Niinistö itse kertoo usein vain seurustelevansa ihmisten kanssa, mutta tasavallan presidentin sanalla on valtava painoarvo. Niinistö on sitä paitsi hyvin vallanhimoinen henkilö, Nurmi huomauttaa Keski-Uusimaan haastattelussa.

Niinistö on pragmaatikko, jonka toimintaa ohjaa kaksi asiaa: jurismi ja positiivinen populismi, Nurmi sanoo.

– Niinistö ei ole kansankiihottaja, mutta hän on ollut erittäin taitava käyttämään populistisia politiikan menetelmiä, Nurmi sanoo K-U:lle.

Teos piirtää kuvaa erakkoluonteisesta oman elämänsä imagokonsultista, kylmän sodan lapsesta ja kiivaasta urheilumiehestä.

– Niinistön nuoruuden pelikaveri kertoi, että kun Niinistö oli jääkiekkokaukalossa, kylkiluut olivat vaarassa, Nurmi kertoo.

Urheilumies Niinistö näkyy yhä vallankäyttäjä Niinistössä.

– Niinistö on muodostanut Putinista käsityksen sen perusteella, miten tämä käyttäytyy jääkiekkokaukalossa, Nurmi paljastaa.

Aamulehden toimittajat Nurmi ja Matti Mörttinen tekivät kirjaa varten laajaa arkistotutkimusta ja haastattelivat useita Niinistön kanssa läheisessä tekemisessä olleita henkilöitä: lapsuuden kavereita ja korkeimman tason suomalaisia vaikuttajia. Niinistö ei itse halunnut osallistua kirjan tekoon.

Kun poliittinen vallankäyttäjä nauttii yli 60 prosentin kannatusta, hänen ympärilleen voi alkaa syntyä epätervettä henkilöön liittyvää mystiikkaa, Lauri Nurmi huomauttaa.

– Sauli Niinistön suosio on saavuttanut sellaisen pisteen, jossa hänen henkilöhahmoaan aletaan mystifioida ja unohdetaan, että kyse on poliittisesta vallankäyttäjästä, Nurmi sanoo.

– Niinistö on noussut asemaan, jossa se, että hän käy yhdellä oluella tai puhuu koirastaan hän-pronominissa on uutinen. Mitä tahansa Niinistö tekeekin, hyvin monet ihmiset ovat haltioissaan, Nurmi sanoo.

Kirjaa kirjoittanut Lauri Nurmi toivoo, että teos herättäisi keskustelua presidentti-instituutiosta Suomessa.

– Lähes jokainen kirjaa varten haastateltu korkea-arvoinen henkilö sanoi, että meidän pitäisi keskustella perustuslaista.

Lauri Nurmi (s. 1980) on kotoisin Keravalta. Nurmen toimittajanura alkoi sanomalehti Keski-Uusimaassa, jossa hän työskenteli 12 vuotta.

Nurmen haastattelun julkaisi ensin Keski-Uusimaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Uutuuskirjan väite: Fennovoima eteni, kun presidentti Niinistö lepytteli Putinia13.8.2018 11.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat