Puheenaihe

"Läpimurto on tapahtunut Suomessa" – USU: Keltaiset muoviroska-astiat tulevat nyt vauhdilla taloyhtiöihin

Muovinkierrätyslaatikoihin voi laittaa huuhdellut muovipakkaukset. Kierrätyslaatikot tunnistaa keltaisesta väristä.

Mikko Välimaa

Muovipakkausten keräys kiinteistöissä eli käytännössä kerros- ja rivitalojen jätepisteissä jopa kolminkertaistuu tänä vuonna viime vuoteen verrattuna, kun yhä useampi taloyhtiö on varustanut jätepisteensä muovinkeräysastioilla.

Joissakin kunnissa muovipakkausten keräystä vaaditaan jo jätehuoltomääräyksissä.

Asiasta kertoo Uutissuomalainen (USU).

– Kiinteistökeräyksessä läpimurto on nyt tapahtunut. Myös ekopistekeräyksen ennustetaan kasvavan 30–40 prosenttia viime vuoteen verrattuna, sanoo Peter Rasmussen Suomen Uusiomuovi Oy:stä USU:lle.

Viime vuonna kuluttajamuovipakkauksia kerättiin Rinki-ekopisteiden ja kiinteistökeräyksen kautta yhteensä yli 7 000 tonnia. Tästä määrästä ekopisteiden osuus oli lähes 6 000 tonnia ja kiinteistökeräyksen yli 1 100 tonnia.

Mikäli arviot tämän vuoden keräysmäärien kasvusta toteutuvat, tänä vuonna päästäisiin noin 11 000 tonniin. Se olisi yli 50 prosenttia enemmän kuin viime vuoden keräysmäärä, ja nostaisi pantittomien kuluttajamuovipakkausten keräysasteen viime vuoden noin 10 prosentista 15 prosenttiin.

Vuonna 2025 kaikista muovipakkauksista pitäisi saada kierrätykseen EU-määräysten mukaan puolet. Se on Rasmussenin mukaan erittäin kova tavoite.

Muovinkierrätyksellä on merkittäviä ympäristövaikutuksia. Jätteenpolttolaitokselle päätyessään muovi muun jätteen mukana palaa sähkö- ja lämpöenergiaksi. Tällöin siihen sitoutunut hiilidioksidi vapautuu ilmakehään toisin kuin kierrätyksessä. Kun muovituotteita tehdään kierrätysmuovista, säästyy myös öljyä.

Joko sinun kotitaloutesi tai taloyhtiösi kierrättää muovia?

Kyllä, haimme mukaan kierrätykseen heti kun se oli mahdollista
50% (123 ääntä)
Ei, meillä ei ole mahdollisuutta tähän vielä
41% (101 ääntä)
Ei, mutta olemme lähtemässä mukaan pian
10% (24 ääntä)
Ääniä yhteensä: 248

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat