Paikalliset

Ylöjärveläisnainen pyöräilee Espanjan ympäri – tuleva syntymäpäivä innoitti tempaukseen

Ylöjärveläinen Taina Liekari asuu osan vuodesta Espanjassa. Ensi kesänä hän pyöräilee toisen kotimaansa ympäri.

Riina Haapala

Ylöjärveläinen Taina Liekari pyöräilee ensi kesänä ystävänsä Laura Toukolan kanssa Espanjan ympäri. Liekari täyttää ensi vuonna 50 ja kipinä 4 000 kilometrin reissulle syntyi, kun hän ajatteli, että jotenkin puolta vuosisataa pitäisi juhlistaa. Alkujaan Liekarin oli tarkoitus lähteä matkalle yksin, mutta kun hän puhui asiasta Toukolalle, tämä ilmoitti haluavansa mukaan.

Liekarilla on kokemusta pitkistä vaelluksista: viimeksi hän käveli Gran Senda de Málagan vaelluksen, jonka pituus on 721 kilometriä. Tuolla reissulla Toukola toimi Liekarin huoltajana. Kummallakaan ei kuitenkaan ennestään ole kokemusta yhtä pitkistä pyöräilyreissuista kuin mitä ensikesäinen tulee olemaan.

– Pisin pyöräilymatkani on tähän mennessä 450 kilometriä, Liekari kertoo.

– Laura on kovakuntoinen nainen, mutta hän on käynyt salilla ja treenannut voimaa. Nyt hänellä alkaa kestävyysharjoittelu.

Treenaamatta ei pyörävaellukselle suinkaan lähdetä. 4 000 kilometriä pitää sisällään useita nousuja ja aikaa on varattu 50 päivää.

”Kun päivät ovat pitkiä, on välillä kiva päästä oikeaan sänkyyn ja suihkuun.

Mutta miksi juuri Espanjan ympäri?

Liekari kertoo joskus harkinneensa Suomen kiertämistä, mutta yleensä Suomen kesä ei säillään helli. Espanjassa on myös halvempaa kuin Suomessa.

– Ja minä tykkään Espanjasta, se on mukava paikka, osan vuodesta maassa asuva Liekari kertoo.

Liekarin matkakumppani Toukola asuu ympärivuotisesti Espanjassa.

Aivan ilmaista ei toki Espanjassakaan pyöräily ole. Parivaljakko laski, että alkuperäisen suunnitelman mukaan reissu olisi tullut maksamaan yli 9 000 euroa. Se olisi sisältänyt joka yö yöpymisen hostellissa tai muussa vastaavassa majapaikassa.

– Silloin on loma-aika emmekä pysty varaamaan majoitusta etukäteen. Siihen menisi paljon rahaa ja toinen on ruoka. Ensin laskettiin, että käytäisiin syömässä ravintoloissa, mutta siitä olisi tullut kallista kun ei voi ajatella, että syön tänään vähemmän, kun sitten ei jaksa, Liekari kertoo.

Sen takia Liekari ja Toukola ottavat mukaansa teltan ja retkikeittimen. Toisin kuin Suomessa, Espanjassa ei voi leiriytyä minne tahansa. Puhelimet on myös saatava ladattua jo turvallisuussyistä. Teltan lisäksi välillä on myös kiva päästä oikeaan sänkyyn.

– Kun päivät ovat pitkiä ja on kuuma, niin välillä on kiva päästä oikeaan sänkyyn, suihkuun ja syömään jonkun toisen laittamaa ruokaa.

Ennen kuin matkaan ensi toukokuussa päästään, on edessä ankara treenikausi ja paljon käytännön järjestelyitä. Liekari ja Toukola joutuvat muun muassa hankkimaan useita liittymiä, sillä Etelä-Espanjasta ostettu nettiliittymä ei toimi maan pohjoisosissa. Ostoslistalla on myös paperikartta ja opeteltavana vielä espanjan kieli sekä pyörän korjaus.

Suurimmaksi haasteeksi Liekari nimeää yhteiselon. Vaikka kumpikin on luonteeltaan leppoisa eikä hermostu helposti, pyöräilymatkat tulevat olemaan pitkiä ja päivän päätteeksi kumpikin on varmasti väsynyt eikä toisen huomioiminen ole aina helppoa.

– Olemme työstäneet jo sitä läpi, että mitä tehdään, kun rupeaa kiukuttamaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Ostitko tällaisen tarvikkeen polkupyörääsi? Sähköiskuvaara, palauta heti kauppaan26.6.2018 06.45
Pysy kesällä uutiskartalla myös viikonloppuisin – Muista tamperelainen.fi ja uutiskirje! 13.7.2018 14.43

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat