Paikalliset

Lukija ihmettelee Tahmelan rantakallioiden epäsiisteyttä – Kaupunki myöntää ongelmat

ILMIÖ Parinsadan metrin päästä aurinkoisesta rannasta sijaitsee muun muassa ränsistynyt sohvaryhmä sekä usein myös ihan ehtaa ulostetta.

Tamperelainen Jyrki Hiilivirta on ollut tyytyväinen tamperelaisten rantojen siisteyteen. Rantaleikeissä Tahmelassa mukana lapsenlapsi Elias, 5 vuotta. Noin parinsadan metrin päässä sijaitsevalla alueella näkymä on sen sijaan hyvin erilainen (pienet kuvat): sotkua ja erilaista rojua.

Pekka Ruissalo

Tamperelainen Jyrki Hiilivirta viettää kesäistä aamupäivää Tahmelan hiekkarannalla 5-vuotiaan lapsenlapsensa Eliaksen kanssa. Molemmat viihtyvät: Elias leikkii rantavedessä, pappa tarkkailee tilannetta penkillä ja mummo ja pojan äitikin ovat menossa mukana. Ranta on siisti ja rauhallinen. Hiilivirta kaipaa horisonttiin ainoastaan yhtä asiaa: soutuveneitä.

Sinällään on vaikea ajatella, että Tahmelan uimarannan sijainnista vain noin parinsadan metrin päässä A-killan talon ja rantaviivan välimaaston kallioilla jälki on hyvinkin erilaista. On tuotu kaksi elämää nähnyttä sohvaa kallion päälle, on monenkirjavaa roskaa luonnossa ja vedenpintaa on halkomassa yksi, erittäin sotkuinen laituri.

Tamperelainen sai aiemmin yhteydenoton täkäläiseltä lukijaltaan, jonka mukaan alueella on pystynyt viime viikkoina bongaamaan myös vessapaperia. Ne ovat olleet niin sanotusti käytettyjä.

– Ilmeisesti on käyty suoraan luonnossa tarpeilla, lukija päivittelee.

Tampereen kaupungin infran itäisen alueen työpäällikkö Reijo Lahtinen sanoo suoraan, että kaupungilla on ollut kesän aikana poikkeuksellisen paljon harmia rantojen siisteyden kanssa. Hän kuulee Tahmelan tilanteesta ensimmäistä kertaa haastatteluhetkellä. Pyynikin uimarannan ongelmista hän on kuullut aiemmin.

– Syyt ovat tietysti pääteltävissä. On ollut kuuma kesä ja rannoilla väkeä paljon vaikkapa viime kesää enemmän. Paljon porukkaa, ja paljon hässäkkää. Yleensäkin tämä kesä on ollut ihan peilikuva siitä kesästä, joka oli vuosi sitten, Lahtinen vertaa.

Rantojen siisteydestä kaupungilla vastavat rantasiivoojat. He ovat pääsääntöisesti opiskelijoita ja kesätyöläisiä. Kaupunki on palkannut tehtävään yhteensä 10 työntekijää, ja heidän toimenkuviinsa kuuluu muun muassa hoitamistyöt ja rantavalvonta. Työaika on maanantaista torstaihin 9–17 ja perjantaina työt loppuvat kello 15.

– Tehtävää hoidetaan kesäkuun alusta elokuun puoleenväliin asti, Lahtinen kertoo.

Jyrki Hiilivirta ei ole roskaamisongelmaa ainakaan Tahmelan rannan seutuvilla huomannut, keskustassa ja bussipysäkeillä kylläkin. Hän arvioi, että Rosendahlin ja Eteläpuiston rantamilla haasteita voi toki jo ollakin.

– Tämä on hyvä, siisti ranta jolle kelpaa lapsen kanssa tulla. Tällainen ranta on Tampereella ilman muuta sellaista arkista luksusta. Kun katsot noita maisemia, niin paljon ei ole valittamista, Hiilivirta maalailee.

Haastattelun loppupuolella horisonttiin ilmestyy myös kaivattu asia: soutuvene.

Tampereen uimarannat

Tampereella on yhteensä 33 uimarantaa ja uimapaikkaa.

Niiden siisteydestä ja turvallisuudesta vastaa 10 rantasiivoojaa.

Vakanssiin on palkattu kesätöihin pääasiassa opiskelijoita. Työt alkavat kesäkuun alussa ja päättyvät elokuun puoleenväliin.

Työpäällikkö Reijo Lahtinen myöntää, että kuuma kesä ja rantojen runsas käyttö on tuonut haasteita käyttäjien roskaamisen suhteen.

Tamperelaisen lukija vinkkasi Tahmelan uimarannan lähialueesta, jonne on muun muassa kannettu paikan päälle useampia sohvakalusteita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kolumni: Opetus: Siisteys ei synny tekemällä, vaan pitämällä28.6.2018 06.00
Nuoret eivät käy uimahalleissa – syynä epäsiisteys ja yksityisyyden suoja13.10.2016 11.55

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat