Paikalliset

Uuden Iron Skyn ensi-iltapäivä julkistettu, katso uusi traileri – Viivästymisen taustalla raju oikeuskiista ja rahoitushuolet

Uuden Iron Sky -elokuvan ensi-iltapäivä on julkistettu.

Vanhasti tamperelaistaustainen suurtuotanto Iron Sky The Coming Race saadaan vihdoin valkokankaille tammikuun 16. päivänä, kun SF Studios julkaisee elokuvan Suomessa yli viiden tuotantovuoden jälkeen.

Tammikuun julkaisu toimii lähtölaukauksena maailmanlaajuiselle levitykselle, joka vie elokuvan valkokankaille isoon osaan maailmaa.

Pitkään tuotannossa ollut, yli 20 miljoonan dollarin budjetilla tuotettu tieteistoimintaelokuva ei ole kuitenkaan päässyt vähällä. Elokuva kuvattiin loppuvuodesta 2015 Belgiassa, ja kuvaukset onnistuttiin pitämään aikataulussaan ja budjetissaan, mutta haastava visuaalinen maailma yhdistettynä tinkimättömiin laatuvaatimuksiin johtivat elokuvan viivästymiseen ja pian myös rahoitusvaikeuksiin.

Elokuvan pitkälle edennyt jälkituotanto jouduttiin keskeyttämään rahoitushaasteiden vuoksi alkuvuodesta 2017, ja vaikka ongelmiin löytyikin suhteellisen nopeasti ratkaisu, uudet rahoittajat perääntyivät, kun viisi ensimmäisen elokuvan parissa työskennellyttä työntekijää haastoivat tuotantoyhtiön oikeuteen väittäen omistavansa tekijänoikeuksia elokuvasta.

Toukokuun 2018 lopussa Helsingin Markkinaoikeus ratkaisi oikeuskiistan yksiselitteisesti Iron Sky Universelle myönteisesti.

– Emme levänneet laakereillamme odottaessamme rahoituksen varmistumista. Näytimme elokuvaversiota faneille ja keräsimme paljon palautetta, joiden pohjalta muokkasimme elokuvaa paremmaksi. Pääsimme peräti kuvaamaan yhden lisäkohtauksen elokuvaan vuoden 2018 keväällä, joten voitaneen sanoa, että vaikka viivästys on harmittanut monta kertaa, tulemme nyt ulos entistä paremman ja vahvemman elokuvan kanssa, elokuvan ohjaaja Timo Vuorensola sanoo.

Markkinaoikeuden ratkaisun ja uusien rahoittajien ansiosta – mukana ovat nyt yhdysvaltalainen 120db Films -elokuvarahoitusyhtiö ja joukko suomalaisia yksityisiä sijoittajia – elokuva saadaan valmiiksi loppuvuodesta 2018.

Suomalainen sijoittajaryhmä, jota edustavat Ari Tolppanen, Mikko Leino ja Jari Tuovinen (Visionplus), oli rahoittamassa mm. Tuntematon sotilas -elokuvaa. Elokuvaa myy amerikkalainen Myriad Pictures ja se on myyty Pohjoismaiden lisäksi muun muassa Saksaan, Ranskaan, Iso-Britanniaan, Kiinaan, Intiaan ja Japaniin.

– Vihdoin meillä on kiveen hakattu julkaisupäivä ja suunnitelmia tulevaisuudesta on huomattavasti helpompi tehdä. Keskitymme nyt levittäjien kanssa rakentamaan Iron Sky The Coming Race elokuvasta maailmanlaajuinen ja ennennäkemätön fanitapahtuma, tuottaja Tero Kaukomaa sanoo.

Iron Sky The Coming Race on jatkoa vuoden 2012 kulttimaineeseen nousseelle Iron Sky -elokuvalle. Se kertoo tarinan tuhoutuneen kuuaseman viimeisten asukkaiden taistelusta liskoihmisten johtamaa dinosaurusarmeijaa vastaan maan keskipisteessä.

Iron Sky The Coming Racen ensi-ilta elokuvateattereissa kautta Suomen 16.1.2019. Päivä on myös Suomen faniensi-ilta ja samalla maailman ensi-ilta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Iron Sky -ohjaaja pohtii jo kolmososaa: Natsien jälkeen Mars-kommunisteja1.1.2015 15.10
Iron Sky saa jatkoa – faneilta suunnitteluun 150 000 dollaria8.7.2013 18.17

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat