Paikalliset

Tällä viikolla jopa maailmanmestaruus voi ratketa rangaistuspotkuissa – Ilves-pelaajat ottivat miehestä mittaa, katso video

JALKAPALLO Ilveksen Johannes Luukkasen ja Ilari Mettälän mukaan 11-metriset ovat Suomessa harvinaisia.

Johannes Luukkanen ja Ilari Mettälä ottivat toisistaan mittaa rangaistuspotkuissa.

Pekka Ruissalo

Jalkapalloilun MM-kisojen pudotuspelivaiheessa on nähty useampi kamppailu, joissa paremmuutta on jouduttu hakemaan rangaistuspotkukilpailusta. Rangaistuspotkut ovat katsojalle erittäin jännittävää seurattavaa, mutta miten Veikkausliiga-pelaajat niitä harjoittelevat?

– Emme käy niitä harjoituksissa juurikaan läpi. Pilkkukisat ovat Suomessa varsin harvinaisia, vaikka rangaistuspotkuja joskus tuleekin. Cupin peleissä niitä voi tulla mutta ei muuten, sanoo Ilveksen maalivahti Johannes Luukkanen.

Harjoituksissa ei myöskään ole määritelty rangaistuspotkun vetäjiä erikseen.

– Siinä mennään päivän kunnon mukaan. Olennaista on, että pelaaja on täysin varma itsestään. Jos jännittää hiukankin, ei kannata lähteä vetämään, sanoo laitahyökkääjä Ilari Mettälä.

Mettälä itse suhtautuu rangaistuspotkuihinsa itsevarmasti.

– Kun pelasin TPS:ssä, vedin rankkarit. Oma bravuurini on vetää keskelle. Valikoimaa pitää tietysti olla, sillä joka kerta ei auta yrittää samaa ratkaisua, hän sanoo.

Mettälällä on aiheesta myös hauska muisto.

– Junioritasolla tein yhden maalin siten, että maalivahti aavisti jo varhaisessa vaiheessa ja pistin sitten hiljaisen vedon keskelle. Täkäläinen lehti kirjoitti seuraavana päivänä suunnilleen niin, että olipa huono vahinkorankkari, hän naurahtaa.

Luukkaselta vastaava kokemus löytyy kuuden vuoden iästä.

– Torjuin kudin istumalla pallon päälle, hän kertoo.

Tamperelainen laittaa kaksikon kymmenen kertaa vastakkain rangaistuspotkutilanteessa. Kilpailu menee tasaväkisessä hengessä: Mettälä saa viisi laukausta sisään, Luukkanen torjuu viisi.

– Tietysti auttaa, kun Ilari on tuttu kaveri. Muussa tapauksessa pelaaja voi olla skoutattu tai sitten tuntemattomampi kaveri. Vetoa voi yrittää lukea etukäteen, tilastojen valossa yleisemmin veto tulee sisäsyrjän puolelta. Tosin minään automaationa sitäkään ei kannata pitää, kertoo Luukkanen.

– Niitäkin pelaajia on jotka päättävät jo etukäteen, mihin vetävät, on maalivahtina kuka tahansa. MM-kisoissa parasta suorittamista on ollut Englannin Harry Kanella, täysillä vaan ylänurkkaan. Se vaatii pelaajalta kovaa luottoa itseensä, Mettälä jatkaa.

 

Ovatko rangaistuspotkukilpailut tarpeen jalkapallossa?

Aivan ehdottomasti.
100% (4 ääntä)
Ei todellakaan.
0% (0 ääntä)
Ääniä yhteensä: 4

Rangaistuspotku

Rangaistuspotku tuomitaan jalkapallossa, jos rangaistusalueella tehdään suoran vapaapotkun arvoinen rike.

Potku vedetään 11 metriä maaliviivasta.

Mikäli jalkapallossa pelataan pudotuspeliottelua, jossa pitää saada voittaja selville, on rangaistuspotkukilpailu viimeinen tapa ratkaista paremmuus.

Jalkapallon MM-kisoissa on nähty useampia rangaistuspotkukilpailuja – niissä etevin on tähän asti ollut Kroatia, joka on voittanut niin Tanskan kuin Venäjänkin rangaistuspotkukilpailussa.

Lisää aiheesta

Iso muutos tekee tuloaan rangaistuspotkukilpailuun – testissä nuorten EM-turnauksissa4.5.2017 12.28
Ilves pelasi 63 minuuttia kahden miehen vajaalla – Hävisi Kuopiossa 3–1, katso video13.6.2018 08.35
"Tilanne ei missään nimessä ole ideaali..." – Ilves pelaa historiallisen euro-ottelunsa Helsingissä, tässä syy2.7.2018 11.13

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat