Puheenaihe

Selvä enemmistö suomalaisista ei luota puolueiden lupauksiin – hännänhuippuina siniset ja perussuomalaiset

Tutkimuksesta kävi ilmi, että kaikkiin puolueisiin kohdentuu enemmän epäuskoa kuin luottamusta.

Arkisto Johanna Erjonsalo

Kansalaiset luottavat eniten RKP:n vaalilupauksiin, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. RKP on luotetuin puolue (39 % uskoo täysin tai jossain määrin puolueen vaalilupauksiin), koska siihen kohdentuu vähiten epäluottamusta (41 %).

Seuraavina vaalilupausten luotettavuudessa tulevat SDP (39 % uskoo vähintään jossain määrin), vihreät (38 %) ja Kokoomus (38 %). Seuraavan ryhmän muodostavat kristillisdemokraatit (34 %) ja vasemmistoliitto (32 %). Keskustan lupauksiin luottaa joka neljäs (26 %). Jaettu viimeinen sija on sinisellä tulevaisuudella (18 %) ja perussuomalaisilla (18%), joiden lupauksiin luottaa lähes joka viides.

Merkillepantavaa tuloksissa on se, että kaikkiin puolueisiin kohdentuu enemmän epäuskoa kuin luottamusta.

Perussuomalaisten kannattajat uskovat eniten puolueensa vaalilupauksiin – heistä lähes kolmannes luottaa täysin puolueen vaalitäkyihin. Myös vasemmistoliiton kannattajien keskuudessa on muiden puolueiden kannattajia enemmän oman puolueen lupauksiin täysin luottavia. SDP:n tukijoiden keskuudessa on vähiten täysillä puolueen lupauksiin uskovia.

Luottamus puolueiden vaalilupauksiin yleensä on kansalaisten keskuudessa hyvin vähäistä. Kansalaisista vain viidesosa (21 %) uskoo täysin tai jossain määrin puolueiden vaalien alla antamiin lupauksiin. Selvä enemmistö (66 %) ei luota juurikaan tai ei lainkaan.

Ikääntyneiden keskuudessa luottamus on kovempaa kuin nuorten parissa.

Koulutuksen kohotessa usko puolueiden lupauksiin lisääntyy. Toisaalta korkeasti koulutetuistakin vain reilu neljännes luottaa jollakin tavoin puolueiden antamiin lupauksiin.

Keskustan kannattajista lähes joka toinen uskoo yleisesti puolueiden vaalilupauksiin. Kaikkien muiden puolueiden tukijoiden selvä enemmistö on epäuskoinen. Kaikkein epäileväisimmät löytyvät perussuomalaisten kannattajista – he luottavat korkeintaan oman puolueensa lupauksiin.

Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 004. Vastaajat olivat 18–79 -vuotiaita. Ahvenanmaa ei ollut mukana tutkimuksessa. Tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Puolueissa alkoi kova pudotuspeli – maakuntavaaleihin jopa 40-kertaisesti enemmän halukkaita kuin paikkoja8.6.2018 18.39
Kysely paljastaa: Suomalaisenemmistön mielestä vain yksi puheenjohtaja tuo puolueelleen uusia äänestäjiä – Touko Aalto pärjää heikoimmin2.7.2018 12.28

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat