Puheenaihe

HS: Tutkijoiden keksimä malli kertoo, onko raiskausilmoitus oikea vai väärä – "Muuttakaa lakia"

Poliisi ei tilastoi erikseen raiskauksen osapuolten suhdetta. Puskaraiskaukset ovat kuitenkin Suomessa harvinaisia. Alle viidennes kaikista raiskauksista tehdään yleisellä paikalla. Suomessa tehtiin viime vuonna 1 297 rikosilmoitusta raiskauksesta tai sen yrityksestä.

Arkisto Päivi Tuovinen

Apulaisprofessori Robert Horselenberg Maastrichtin yliopistosta on ollut mukana kehittämässä mallia, joka auttaa poliisia erottamaan oikeat raiskausilmoitukset vääristä. Tutkijoiden mukaan todellinen uhri voi esimeriksi osallistua raiskaukseen, jotta tilanteesta pääsisi mahdollisimman pian pois, Helsingin Sanomat kertoo verkkosivuillaan.

Sekä vääriä raiskausilmoituksia tekevillä naisilla että poliisilla on vääriä uskomuksia siitä, miltä raiskaus näyttää. Oikeita raiskauksia luullaan keksityiksi ja vääriä raiskausilmoituksia oikeiksi, Helsingin Sanomat kirjoittaa.

Horselenberg on tutkinut kahden kollegansa kanssa raiskaus­ilmoituksia ja onnistunut kehittämään mallin, joka kertoo 90 prosentin tarkkuudella, onko raiskausilmoitus oikea vai väärä. Lisätutkimuksia tarvitaan kuitenkin yhä.

Tutkimuksessa vertailtiin keskenään varmasti oikeita raiskauksia ja varmasti keksittyjä raiskauksia. Ensimmäinen havainto oli, että väärät raiskausilmoitukset ovat saaneet voimakkaita vaikutteita elokuvista ja tv-sarjoista.

Suomessa on viime aikoina käyty vilkasta keskustelua siitä, pitäisikö raiskausta koskevia säännöksiä muuttaa niin, että olennaista olisi suostumuksen puute eikä väkivalta tai sen uhka. Ruotsissa vastaava muutos tuli voimaan heinäkuun alussa.

Horselenbergilla on selvä kanta.

– Muuttakaa lakia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

HS: Perättömän raiskausilmoituksen tehnyt nainen sai ehdollista – tunnusti valehdelleensa seitsemän vuotta myöhemmin29.5.2018 14.25
HS: Mies istui vankilassa 16-vuotiaan raiskauksesta – vuosia myöhemmin "uhri" tunnusti valehdelleensa17.5.2018 11.23

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat