Puheenaihe

IL: Omakotitalosta haaveillut pariskunta jäi törkeän petoksen uhreiksi ja jumittui velkavankeuteen – koko perhe kantaa vastuun muiden tekemistä rikoksista

Iltalehden haastattelema rovaniemeläinen pariskunta maksaa talokaupoissa tehdystä petoksesta kertyneitä velkojaan seuraavat 17 vuotta.

Kuvituskuva

Ella Kajaste / arkisto

Rovaniemeläinen lapsiperhe myi omistamansa rivitaloasunnon ja muutti omakotitaloon. Painajainen alkoi, kun myöhemmin paljastui, että kahdeksan asunnon rivitaloyhtiössä epäiltiin kosteus- ja homeongelmia, kertoo Iltalehti.

Pariskunta oli jo ehtinyt maksaa velkansa rivitaloasunnosta saamillaan varoilla ja ostanut lopuilla pienen omakotitalon, jota varten pariskunta oli jo ehtinyt ottaa uutta lainaa.

Asunnot myyneen kiinteistöyhtiön omistajat tuomittiin Rovaniemen hovioikeudessa törkeästä petoksesta ja kaikki kaupat purettiin. Lehden mukaan tämä pisti asuntonsa jo myyneen pariskunnan ikävää välikäteen, sillä ketjussa myös heidän ja heidän asuntonsa ostajan välinen kauppa purkautui. Alkuperäinen myyjä ei kuitenkaan pystynyt maksamaan pariskunnalle takaisin heidän maksamiaan rahoja, jotka pariskunta olisi välittänyt eteenpäin asunnon viimeisimmälle omistajalle.

Velkansa maksaakseen pariskunta on joutunut luopumaan remontoimastaan omakotitalosta. Tällä hetkellä koko lapsiperhe asuu vuokralla omakotitalossa. Molemmat työskentelevät IL:n mukaan pienipalkkaisessa myyntityössä eikä palkasta jää riittävästi käteen edes korkojen maksamista varten.

Heitä ei ole huolittu velkajärjestelyyn, koska se olisi ollut käräjä- ja hovioikeuden mielestä vastapuolelle (asunnon heiltä ostaneelle) kohtuutonta. Neuvotteluista huolimatta pariskunta ei ole päässyt ostajan kanssa sopimukseen, vaikka molemmat osapuolet ovat huijauksen uhreja.

– Meillä ei ole 17 vuoteen käytännössä minkäänlaisia kansalaisoikeuksia. Olemme yli 50-vuotiaita, kun ulosmittaus päättyy, vaikka silloinkaan pääomasta ei ole lyhennetty vielä mitään. Siinä vaiheessa ei enää tarvitse pojille tarjota mahdollisuutta lähteä äidin ja isän kanssa Puuhamaahan. Se elämänvaihe meni ulosotossa ja ilman omaa syytä, kertoo pariskunta Iltalehdelle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat