Puheenaihe

Tutkimuskeskus keksi uuden keinon hillitä antibioottien käyttöä – auttaa suitsimaan maailmanlaajuista ongelmaa

Kuvituskuva

Arkistokuva

Teknologian tutkimuskeskus VTT kehitti juomaveteen sekoitettavan rokotteen vieroitusvaiheessa ripulista kärsiville porsaille. Rokotteen avulla on mahdollista vähentää antibioottien käytöstä aiheutuvaa maailmanlaajuista resistenssiongelmaa.

Antibioottiresistenssi tarkoittaa antibioottien tehon heikentymistä. Antibioottiresistenssistä on muodostunut yksi lääketieteen ja eläinlääketieteen vakavimpia uhkia, kansainvälisen terveysjärjestön WHO:n mukaan.

Juomavedessä annosteltuna rokote tarjoaa suojan siellä, missä sitä tarvitaan

VTT:n kehittämä rokote on uudentyyppinen tuote, jolla voidaan korvata sianlihan kasvatuksessa käytettävää mikrobilääkettä, kuten sinkkioksidia. Bakteerit eivät tunne rajoja, joten ongelma koskee myös Suomea, vaikka antibiootteja käytetäänkin tuotantoeläinten hoidossa maltillisesti.

– Rokotteen tuotantomenetelmä on osoittautunut hyvin tehokkaaksi, ja sitä on mahdollista hyödyntää myös muiden eläinrokotteiden kehittämisessä. Juomavedessä annosteltuna rokote tarjoaa suojan siellä, missä sitä tarvitaan eli suolistossa, kertoo VTT:n johtava tutkija Jussi Joensuu.

Imetysvaiheessa porsaat saavat tarvittavan suojansa rokotettujen emakoiden maidosta. Tauti puhkeaa, kun porsas siirtyy nestemäisestä ravinnosta kiinteään, jolloin haittabakteerit pääsevät kiinnittymään sen suoleen. Bakteerit häiritsevät nesteiden imeytymistä suolenseinämän läpi, mikä johtaa ripuliin. Porsas kärsii, sen kasvu hidastuu ja ääritapauksissa ripuli aiheuttaa porsaan kuoleman. Maailmanlaajuisesti porsasripulin on arvioitu aiheuttavan vuosittain 1-2 miljardin euron tappiot.

Tällä hetkellä porsasripulia ehkäistään mm. ruokavaliolla, hygieenisillä kasvatusolosuhteilla ja antibiooteilla. Maailmanlaajuisesti antibiooteista käytetään peräti 70 prosenttia eläinten, erityisesti tuotantoeläinten, hoitoon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereja löydetty venäläisistä löytökoirista – Bakteerit voivat siirtyä eläimistä ihmisiin18.11.2017 10.53
Kodittomia minipossuja on yhä enemmän – "Todellisiin tarpeisiin ei perehdytä, vaan ostopäätös tehdään mielikuvien varassa"1.6.2018 10.50

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat