Puheenaihe

Karhunkaatoon aiempaa enemmän lupia – etenkin näillä alueilla kanta on kasvanut

Kuvituskuva

Ari Väisänen

Maa- ja metsätalousministeriö on vahvistanut metsästyskauden 2018–2019 suurimmaksi sallituksi saaliskarhujen määräksi 355 karhua. Määrä on sata karhua suurempi kuin viime vuonna. Tavoitteena kiintiön kasvattamiselle on vakiinnuttaa kasvussa olevan karhukannan taso, purkaa kannan tiheymiä ja ehkäistä pitkään kasvussa olleita porovahinkoja, kerrotaan maa- ja metsätalousministeriön tiedotteessa.

– Vahvistunut karhukanta kestää verotuksen, jota tarvitaan nyt kannan kasvun taittamiseksi ja vahinkojen ehkäisemiseksi. Karhujen aiheuttamien vasavahinkojen määrä on noussut erityisesti poronhoitoalueen etelä- ja itäosissa. Kiintiötä suurentamalla halutaan osaltaan tukea myös Pohjois-Karjalan alhaisen hirvikannan elpymistä, sanoo maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.).

Poronhoitoalueen karhukiintiötä nostettiin lausuntokierroksen perusteella 10 yksilöllä. Itäisellä aluella määrä kasvoi edellisestä vuodesta 15 yksilöllä ja läntisellä väheni viidellä yksilöllä. Poronhoitoalueen ulkopuolella kiintiöksi vahvistettiin ministeriön alkuperäisen esityksen mukaisesti 260 karhua eli 90 yksilöä enemmän kuin vuotta aiemmin.

Luonnonvarakeskus arvioi toukokuussa Suomen karhukannan kooksi 2130–2260 yksilöä. Viime vuoden vastaava luku oli 1980–2100 ja toissa vuonna 1720–1840.

Yksilömäärissä kasvua on tapahtunut lähinnä itäisessä Suomessa ja siellä erityisesti vakiintuneen kannan hoitoalueella. Selvimmin kannan runsastuminen näkyy Kaakkois-Suomen riistakeskuksen toimialueella.

Maa- ja metsätalousministeriö pitää tärkeänä, että karhujen aiheuttamat vahingot ja ongelmat voitaisiin ottaa kiintiöön perustuvia poikkeuslupia myönnettäessä huomioon nykyistä paremmin ja joustavammin, ministeriön tiedotteessa kerrotaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Näin paljon Suomessa nyt on susia – yhdellä alueella määrä jopa kaksinkertaistui6.6.2018 12.51
Ahmat tappaneet liki 3 000 poroa – Suomen 250 ahmasta saa nyt metsästää kahdeksan 9.1.2018 11.33

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat