Paikalliset

Elisa avasi Tampereelle maailman ensimmäisen kaupallisen 5G:n

TULEVAISUUS Elisan toimitusjohtaja uskoo, että 5G-laitteita tulee massamarkkinoille 1–3 vuoden sisällä.

5G-verkon avaamista juhlistettiin Tampereen. Tilaisuudessa oli jaossa myös ilmaisia ämpäreitä.

Marjo Rämö

Elisa on avannut maailman ensimmäisen kaupallisen 5G-verkon Tampereelle. Tukiasema sijaitsee keskustassa virastotalon katolla. Verkko peittää toistaiseksi vain keskusta-alueen.

5G-verkon ensimmäisen yhteyden otti liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) videopuhelulla Viron talous- ja rakenneministeri Kadri Simsonille. Berner vieraili keskiviikkona Tampereella 5G-verkon avaustilaisuudessa.

Elisan 5G-verkko toimii toistaiseksi poikkeusluvalla, sillä 5G-lupia ei ole vielä jaettu.

– Tavoitteenamme on, että Suomi on maailman kärkijoukoissa myös 5G-mobiilipalvelujen kehittäjänä. Viestintäministeriö on valmis jakamaan ensimmäiset 3400–3800 megahertsin taajuusalueen 5G-luvat syksyllä, mikä mahdollistaa 5G-verkkojen rakentamisen Suomessa ensimmäisten maiden joukossa maailmassa, Berner totesi Tampereella.

5G-verkon avausta juhlistettiin Tampereella keskiviikkona Frenckellin aukiolla. Tilaisuudessa järjestettiin myös paneelikeskustelu tulevaisuuden visioista.

Keskusteluun osallistunut Tampereen kaupungin elinvoima ja kilpailukyky -palvelualueen johtaja Teppo Rantanen kertoi, että 5G-verkosta saattaa olla hyötyä jopa ratikan syöttöliikenteessä.

– Lähiliikenne voidaan toteuttaa robottibusseilla, jotka käyttävät 5G-verkkoa. Tämä on mahdollista, sillä 5G-verkossa ei ole viivettä.

5G-verkko tuo useita uusia ominaisuuksia mobiilipalvelujen käyttäjille. Se mahdollistaa esimerkiksi moninkertaiset tiedonsiirtonopeudet, lyhyemmän viiveen ja merkittävästi suuremman laitemäärän kytkemisen verkkoon.

5G-verkkoa on toistaiseksi hankala käyttää, sillä kuluttajille suunnattuja laitteita ei juuri ole. Jos 5G-verkkoa haluaa käyttää, on ostettava uudet mobiililaitteet ja hankittava 5G-liittymä. Nyt käytössä olevilla puhelimilla ei voi käyttää 5G-verkkoa.

– Uusia 5G-laitteita odotetaan massamarkkinoille 1–3 vuoden sisällä, Elisan toimitusjohtaja Veli-Matti Mattila totesi Tampereella järjestetyssä paneelikeskustelussa.

Hän uskoo, että 5G lyö läpi Suomessa.

– Harvalla maalla on samanlaiset mahdollisuudet ottaa 5G-teknologia vastaan kuin Suomella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Tampereella ja Nokialla parannettiin nettiyhteyksiä – "Tulevan 5G-verkon myötä virtuaalitodellisuussovellukset yleistyvät ja roboteista ihmisten apuna tulee arkipäivää"8.12.2016 08.23
Nokia aloittaa 5g-lennokkien kokeet Espoossa – Lehti: Suomi on kaikkein edistyksellisin9.12.2015 08.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat