Paikalliset

Pyöräilystä on tullut työmaapujottelua, jossa yritetään vältellä vaaroja – Katso video Hatanpään valtatien railosta!

PYÖRÄILY Työmaiden liepeille on pesiytynyt ikävää välinpitämättömyyttä ja ylimielisyyttä. Tässä toimittajan huomioita Hervannan ja keskustan välisiltä pyöräteiltä. Video löytyy jutun lopusta.

Tämä rekka peruuttaa näppärästi ratikkatyömaalta pyörätielle. Peruuttamisessa on ehkä syynsä, mutta maallikon näkökulmasta rekka olisi voinut ajaa myös etuperin. Silloin näkyvyys olisi ollut parempi. Paikka sijaitsee Hervannan valtaväylän ja Insinöörinkadun risteyksessä, missä rekoille on tehty ajoväylä pyörätien yli. Kuva on otettu 21. kesäkuuta.

Marjo Rämö

Rekka peruuttaa ratikkatyömaalta suoraan pyörätielle Hervannassa. Miten näppärästi iso auto taipuukaan kevyen liikenteen väylälle. Kierrän rekan nurmikon kautta.

Tämä on työmaapujottelua tamperelaisittain. Pyöräilen säännöllisesti Hervannan ja keskustan väliä, ja tiedän jo varautua kaikkeen mahdolliseen: yllättäviin reittimuutoksiin, rekkoihin, kiertoteihin, kivenmurikoihin ja reikiin tiessä.

Minua ei häiritse se, että kaupunkia rakennetaan. Mutta se kismittää, millainen välinpitämättömyys pyöräteiden ylle on laskeutunut rakentamisen myötä. Kaiken saa jättää rempalleen, koska me rakennamme nyt kaupunkia!

Talven hiekoitussepelit pyörivät yhä maassa Hervannan Insinöörinkadulla. Opiskelijankadun pyörätie on jostain syystä revitty auki osittain ja jätetty soralle. Hallilan Pehkusuonkadun pyörätiellä on edelleen vaarallinen sortuma, jota ei ole korjattu. Pahimpaan kohtaan on tuotu muutama tötsä, mutta ne makaavat usein maassa kumollaan. Pyöräilijät nostelevat niitä pystyyn, jottei kukaan aja vahingossa ansaan.

Ajoradalla tällaiset reiät olisi jo korjattu. Esimerkiksi 5. huhtikuuta neljä henkilöautoa vaurioitui paikassa, jossa rakennetaan Hervannan valtaväylän alittavaa Siikin alikulkua. Ensimmäinen auto ajoi reikään iltapäivällä, ja kello 19.45 tiessä olleesta sortumasta meni tieto Tampereen Infran päivystäjälle. Tämän jälkeen tie korjattiin pikaisesti. Näille neljälle autoilijalle maksetaan kaupungin kassasta yhteensä 1 300 euron korvaukset autoille aiheutuneista vahingoista.

Huomasin Hallilantien sortuman ensimmäisen kerran huhtikuussa. Mikä on kohtuullinen aika korjata vaarallinen reikä pyörätiessä?

Rakennustyömaiden ympärille on pesiytynyt myös vaarallista ylimielisyyttä. Siitä ei ole kauankaan aikaa, kun näin rekan ajavan ratikkatyömaalta Pehkusuonkadulle. Kuljettaja ajoi pyörätien yli pysähtymättä. Hän stoppasi auton vasta ajoradan reunaan kuikuillakseen, tuleeko mistään autoja. Samaan aikaan vasemmalta tuli pyöräilijä.

Työmaalla on kolmio ja pyöräilijöistä varoittava merkki, mutta nähtävästi niistä ei tarvitse välittää nyt, kun rakennamme kaupunkia.

Torstaina Koskikeskuksen kulmalla oli erikoinen näky. Pyörätielle oli laitettu kolme huomiomerkkiä. Kauempaa katsottuna merkit hukkuivat työmaa-aitojen muodostamaan sekametelisoppaan. Lähempänä kävi ilmi, että asfalttiin olikin kaivettu ammottava railo, jonka yli ei voinut mitenkään ajaa. Ottaessani valokuvaa ohi kävellyt rakennusmies huikkasi, että railo oli asianmukaisesti merkattu. Näin äkkiseltään voin todeta, että kolme huomiomerkkiä ei ole riittävä tapa merkitä paikkaa, jossa voi teloa itsensä pahasti.

Kaikesta paistaa läpi se, että turvallisuus on nyt toissijaista. Kevyen liikenteen väylien vakavatkin puutteet korjataan vasta sitten, kun joku valittaa – jos sittenkään.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Jalankulun ja pyöräilyn työmaajärjestelyistä on tehty valtuustokysely – "Kaupungin strategian pitää näkyä myös poikkeusoloissa"30.6.2018 06.00
Tammerkosken tilapäisellä sillalla sallitaan pyöräily – Pyöräilijöille tulossa kuitenkin nopeusrajoitus25.6.2018 08.43
Puoli Tamperetta ajoi pyörällä Rongankadun tunnelista – Lämmin alkukesä nosti ihmiset satulaan Tampereella23.6.2018 12.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat