Paikalliset

Lempäälä palkkasi oman ravitsemusterapeutin – työn painopiste ennaltaehkäisyssä

Mari Ylitalo on Lempäälän kunnan ensimmäinen ravitsemusterapeutti.

Lempäälän kunta

Lempäälän kunnassa on aloittanut ravitsemusterapeuttina Mari Ylitalo.

Aiemmin ravitsemusterapiapalvelut on hankittu ostopalveluna, joten kesäkuun alussa työnsä aloittanut Ylitalo on ensimmäinen laatuaan.

– Haluamme suunnata palvelua ennaltaehkäisevään työhön ja terveyden edistämiseen. Ne ovat tärkeimpiä syitä, miksi olen lähtenyt esittämään ravitsemusterapeutin palkkaamista, kertoo Lempäälän ruokapalvelupäällikkö Liisa Ceylan.

Vaikka Ylitalo työskentelee ruokapalveluiden alaisena, hän on koko kunnan käytössä. Työhön kuuluu vastaanottotyötä terveyskeskuksessa, asiantuntijatehtäviä sekä tiedon jakamista kuntalaisille oikeasta ravitsemuksesta. Sitä, mitä kaikkea työ tulee pitämään sisällään, ei vielä tiedetä. Mari Ylitalo muistuttaa, että työ aloitetaan aivan alusta. Työnkuva on tarkoitus rakentaa potilastyön ympärille.

Perusterveydenhuollossa tapahtuvaan ravitsemusohjaukseen pääsee lääkärin tai hoitajan lähetteellä.

– Kakkostyypin diabetes, korkea kolesteroli, korkea verenpaine tai painon nopea nousu tai lasku, Ylitalo luettelee esimerkkejä siitä, millaisia potilaita vastaanotolla käy.

Muotidieetit eivät ravitsemusterapeutilla näy.

– Perusterveydenhuollossa erikoisdieetit eivät näy niin paljon.

Ylitalo on myös mukana esimerkiksi koulujen, päiväkotien ja ikääntyneiden ravitsemuksen suunnittelussa. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että Ylitalo on mukana suunnittelemassa esimerkiksi ruokalistoja.

– Se ei tarkoita sitä, että ruokailussa olisi jotain pielessä, vaan ravitsemusterapeuttia käytetään ennaltaehkäisyyn ja jakamaan ajankohtaista ravitsemustietoutta, Liisa Ceylan huomauttaa.

– Mari tekee työtä yhdessä meidän kanssa ja katsoo, että ruokalistat vastaavat suosituksia. Alustavasti Marin kanssa on jo juteltu ja hän on silmäillyt ruokalistoja ja todennut, että näyttää monipuoliselta ja laadukkaalta, Ceylan kertoo.

Mari Ylitalo

Kotoisin Rovaniemeltä.

Valmistunut terveystieteiden maisteriksi ja laillistetuksi ravitsemusterapeutiksi Itä-Suomen yliopistosta vuonna 2014.

Toiminut aiemmin Vaasan kaupungin terveyden edistämisyksikössä ravitsemusterapeuttina.

Aikaisemmalta ammatiltaan sairaanhoitaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat