Paikalliset

Onko joutsenaita sallittua pienellä lammella? – Ylöjärvellä pesivä joutsenpari joutui saarroksiin ja menetti lyhyessä ajassa viisi poikasta

LAULUJOUTSEN Ympäristöhallinnolta vaaditaan nyt täsmennystä, millainen on sallittu joutsenaita ja millaisissa kohteissa aitaa voi käyttää.

Joutsenen pää jäi kiinni verkkoon.

Kirsi Meriläinen

Joutsenparin karkottamisyritykset ovat saaneet ikäviä piirteitä Ylöjärven Viljakkalassa sijaitsevalla Lapiolammella.

Lammella pesivä joutsenpari joutui hätään kuuden poikasen kuoriuduttua, sillä pienen lammen ja sitä vierustavan pellon väli oli aidattu sellaisella aidalla, jota joutsenten on vaikea huomata. Joutsenet on aiempina vuosina tottuneet käymään pellolla hakemassa ruokaa.

Viime lauantaina paikan ohi kulkenut Anne Hirvonen todisti tapahtumaa, jossa toinen joutsenista oli päässyt aidan toiselle puolelle kahden poikasen kanssa. Se yritti päästä rannalta takaisin lammelle, mutta aita oli esteenä.

– Katselimme tilannetta, joka ei vaikuttanut ratkeavan. Joutsen ei ymmärtänyt aitaa, josta näkyi läpi. Päätimme johdattaa joutsenemon poikastensa kanssa aidan reunalle, jotta se pääsisi takaisin lammelle muun perheen joukkoon. Ennen aidan loppua poikaset luikahtivat aidan ali. Joutsenemo yritti mennä perässä, mutta juuttui päästään kiinni verkkoon.

Hirvonen on tottunut lintujen rengastaja, joten hän koppasi joutsenen syliin ja auttoi sen aidan yli.

Pirkanmaan lintutieteellinen yhdistys vetoaa nyt maanomistajaan, jotta paikalle saataisiin sellainen aita, joka ei aiheuta vaaraa joutsenille.

– Pirkanmaan lintutieteellisen yhdistyksen kannan mukaan passiivisten vahinkotorjuntakeinojen käyttäminen on sinänsä mahdollista ja hyväksyttävää, kun otetaan huomioon lintujen turvallisuus. Perusteetonta vihaa joutsenia tai muita lintuja kohtaan tai kärsimystä linnuille tuottavia toimenpiteitä ei kuitenkaan saa hyväksyä, Pirkanmaan lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Jukka T. Helin kirjoittaa kannanotossa.

Aidan pystyttäminen on sinänsä laillista joutsenvahinkojen estämiseksi, mutta ohjeet ovat ympäripyöreitä. Siksi Pirkanmaan lintutieteellinen yhdistys pyytää ympäristöhallintoa täsmentämään ohjeita siitä, millainen peltovahinkoja estävän aidan tulee olla, jotta se on turvallinen linnuille.

– Joutsenten on vaikea havaita isosilmäistä verkkoaitaa. Turvallinen aita on sellainen, että lintu voi sen havaita: läpinäkymätön tai vähintäänkin niin pienisilmäinen, ettei lintu voi työntää päätään verkonraosta ja jäädä jumiin. Aidan pitäisi myös jatkua maahan asti niin, ettei perhe ajaudu erilleen pienten poikasten kulkiessa aidan ali, Hirvonen kertoo.

Hirvonen toivoo, että ympäristöhallinto täsmentää myös sitä, millaisissa paikoissa aitaa voi käyttää. Hän arvelee, että ympäristöhallinto on tarkoittanut aitojen käytön isompien vesistöjen äärelle.

– Tällöin joutsenilla on mahdollisuus löytää joku muu sopiva rantautumispaikka.

Viljakkalan Lapiolammella muuta hyvää rantautumispaikkaa ei ole, sillä muu osa lammen rannasta on jyrkkärantaista kivikkoista metsikköä, jossa joutsenten poikasten on vaikea kulkea. Poikaset ovat käytännössä joutuneet saarroksiin.

– Emon on mahdotonta puolustaa poikasia maapedoilta, jos se on verkon toisella puolella. Linnut eivät myöskään pääse helposti pakenemaan veteen vaaran uhatessa.

Lammelle kuoriutui alun perin kuusi poikasta, lauantaina poikasia nähtiin vielä neljä. Nyt poikashavainnot ovat typistyneet yhteen.

Joutsenten pesintää yritettiin myös estää keväällä. Pesään oli lyöty heinäseiväs pystyyn ennen pesinnän alkua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Linnunpoikanen kuoli tupakantumppiin Tampereella 12.6.2018 20.25
Pirkanmaalla suoritettin joutsenten laskenta – Katso oman kuntasi tilanne täältä!31.10.2017 16.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat