Paikalliset

Huumeiden nettikauppa on saanut Tampereen diilerit varautumaan – Poliisi: "Ei ole kerta eikä kaksi, kun myyjällä on ollut luotiliivit ja käsiase"

Tampereen huumekauppa kukoistaa Tor-verkossa. Poliisin mukaan eniten Tampereella käytetään amfetamiinia, kannabista ja subutexia. ”Lahti ei tällä menolla ole enää Suomen amfetamiinipääkaupunki”, he toteavat.

Juha Perämäki

Tampereen seudun huumetilanne on erittäin vaikea. Näin kuvailee Tampereen pääpoliisiaseman huumekenttävalvonnan väki.

– Kauppaa tehdään todella härskisti joka puolella Tamperetta, työntekijät kertovat.

Sisä-Suomen poliisilaitos on panostanut vuoden 2018 alusta huumausaineiden kenttävalvontaan aiempaa enemmän. Panostus näkyy huumausainerikosten määrän reilussa kasvussa.

Valvonta ei ole painanut huumekauppiaita piiloon, vaan kauppaa tehdään avoimesti edelleen keskeisillä paikoilla. Huumekauppa on kuitenkin muuttanut luonnettaan.

Kuutisen vuotta päätoimisesti huumausainerikosten parissa työskennelleet poliisit kertovat, että tilanne on muuttunut huomattavasti huonompaan suuntaan.

– Kun aloitettiin, oli tietyt myyjät ja paikat, joita seurattiin. Nyt 1990-luvun puolivälissä syntyneet nuoret ovat haistaneet helpon rahan ja sellaiset, joilla ei ole mitään aiempaa rikostaustaa, myyvät yhä useammin huumeita Tor-verkossa.

Huumeiden hankkiminen on alaikäisille jopa helpompaa kuin alkoholin. Huumekaupoista 90–95 prosenttia tehdään Tampereen seudulla verkon välityksellä. Fyysisesti tavara vaihtuu edelleen hyvin julkisilla paikoilla, mutta tuntemattoman kohtaaminen on saanut monet kauppiaat varautumaan.

– Ei ole yksi eikä kaksi kertaa, kun kiinni otetulla myyjällä on ollut luotiliivit ja käsiase. Yleensä molemmat ovat jotenkin varautuneet, vähintään teräaseella, pampulla tai etälamauttimella.

Poliisit muistuttavat, että alkuvuoden suppea tilasto on vain jäävuoren huippu. Luvuissa eivät nimittäin ole mukana järjestyspoliisin, liikennesektorin tai paljastavan tutkinnan tuottamat tilastot.

– Tilanne on lähes karannut käsistä. Vaikka meitä olisi koko ajan täysi miehitys kentällä, kaikkia ei saa kiinni.

Kenttävalvonnan vakivahvuus on neljä poliisia ja koira. Tehostetulle jaksolle pyritään saamaan lisävahvistusta muista yksiköistä. Poliisit kuitenkin muistuttavat, että työaika on vain kahdeksan tuntia. Siitäkin suuren osan nielevät paperityöt: vaikka huumekauppiaan kiinni ottamiseen menisi vain minuutteja, sitä seuraavat mahdolliset kotietsinnät ja kaiken sen kirjaaminen saattaa viedä tunteja.

– Jos täällä olisi enemmän väkeä, tilastot olisivat vielä rumemmat.

Tampereen huumekenttävalvonnan tilastojen pääkohtia 1.1.–31.5.

Törkeä huumausainerikos 2017: 6kpl, 2018: 13kpl

Huumausainerikos 2017: 41kpl, 2018: 126kpl

Huumausaineen käyttörikos 2017: 61kpl, 2018: 203kpl

Amfetamiini 2017: 2kg 756g, 2018: 2kg 117g

Amfetamiinin takavarikkokerrat 2017: 29kpl, 2018: 76kpl

Marihuana 2017: 3kg 122g, 2018: 5kg 369g

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Tampereen huumejutussa huolestuttava piirre: Missä on 21 kiloa amfetamiinia ja 4 999 ekstaasipilleriä?9.3.2018 15.19
Kilo amfetamiinia löytyi Lielahdesta liikekeskuksen vessan katosta – Näin se yritettiin piilottaa, katso kuvat7.3.2018 11.34
"Kaikkien aikojen suurin huumejuttu Pirkanmaalla" – Poliisin haltuun liki 3 miljoonan euron amfetamiinilasti, katso kuvat7.3.2018 11.24

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat