Paikalliset

Marilyn Monroe Vapriikin vetonaulana – Esillä noin 300 esinettä

NÄYTTELY Vapriikissa on esillä Marilyn Monroen esineitä saksalaisen keräilijän mittavasta kokoelmasta.

Saksalaisen Ted Stampferin Marilyn-kokoelman esineitä on esillä Vapriikissa. Kuvassa myös Vapriikin tutkija Marjo Meriluoto ja Marilyn-näyttelijä Suzie Kennedy.

Marjo Rämö

Saksalainen Ted Stampfer osoittaa vaatimattoman näköistä paperia. Ympärillä on upeita Marilyn Monroen käyttämiä asuja, mutta tämä paperi on Stampferin mielestä Marilyn-näyttelyn yksi kohokohdista.

– Siinä on Marilyn Monroen omakätinen allekirjoitus.

Siihen aikaan ei ollut tapana, että näyttelijä – ja varsinkaan naisnäyttelijä – hoiti sopimusasiansa itse.

– Ikävää, että ihmisillä on Marilynistä sellainen käsitys, että hän oli tyhmä blondi. Hän oli kaikkea muuta kuin typerä. Tämä allekirjoitus on yksi todiste siitä, että hän oli itsenäinen bisnesnainen.

Marilyn Monroen henkilökohtaiset tavarat päätyivät testamentissa näyttelemisen opettajalle Lee Strasbergille New Yorkiin. Tavarat olivat pakattuina 37 vuotta, kunnes niitä alettiin huutokaupata.

Stampferin ensimmäinen ostos oli Marilynin musta nahkavyö. Nyt hänen omistuksessaan on mittava määrä Marilyn Monroen omaisuutta. Henkilökohtaisia tavaroita käsittävä kokoelma on lajissaan maailman suurin ja se pitää sisällään muun muassa vaatteita, kenkiä, koruja ja valokuvia. Kokoelmassa on yli tuhat esinettä, joista Vapriikki esittelee näyttelyssään noin 300.

– Tämä kokoelma on ollut minun päätyöni jo viiden vuoden ajan, Stampfer kertoo.

Stampfer kiertää yhä huutokaupoissa etsimässä Marilynille kuuluneita esineitä.

– Niitä tulee myyntiin silloin tällöin. Viimeisin hankintani on piirustus, jossa on Marilynin signeeraus. Se on esillä täällä Tampereella.

Näyttely on esillä Pohjoismaissa ensimmäistä kertaa. Suomessa nähdään ensimmäistä kertaa myös Milton Greenen ottamia Marilyn-kuvia.

– Olimme yhteydessä hänen poikaansa Joshua Greeneen, joka ei yleensä anna valokuvia näyttelyihin. Olemme ylpeitä, että saimme niitä tänne, Vapriikin tutkija Marjo Meriluoto kertoo.

Meriluoto toivoo, että näyttely avaa kävijöille silmäyksen Marilynin yksityiseen elämään.

– Marilynistä on kirjoitettu vääriä tietoja varmasti enemmän kuin kenestäkään muusta. Totuus on aivan toisenlainen. Hän pyrki oppimaan koko elämänsä ajan, ja feministinen liike piti häntä yhtenä vaikuttajana. Marilyn muutti Hollywoodia, Meriluoto tiivistää.

Tiesitkö tämän Marilynistä?

Liberaali ja humaani Marilyn rakasti lapsia ja vähäosaisia.

Marilyn vastusti rotusortoa ja kommunistivainoja.

Hän luki vapaa-ajallaan psykologiaa, politiikkaa ja venäläistä kirjallisuutta haaveillen Karamazovin veljesten Grushenkan roolista.

Marilyn-näyttely on esillä Vapriikissa 2. joulukuuta 2018 asti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Marilyn tulee nyt Vapriikkiin! – Avajaiset perjantaina7.6.2018 16.00
Vapriikki yllättää: Ensi kesänä suurnäyttely Marilynista31.10.2017 10.10

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat