Paikalliset

Pinkki ei pärjännyt kyselyssä – Tällaisen ratikan tamperelaiset haluaisivat

Transtech

Tampereen raitiovaunun värien toimivuutta kartoittaneen kyselyn mukaan arvioista selkeän enemmistön eli 85 prosentin mukaan yksi tai useampi esitetyistä värivaihtoehdoista luo onnistuneesti niitä mielikuvia, joita raitiovaunuun halutaan liittää. Kolmesta vaihtoehdosta parhaiten väriarvioinnissa pärjäsivät punainen ja vaaleansininen. Sen sijaan tummansininen sai arvioinnissa selkeästi heikoimmat arviot.

Arviointi ei ollut äänestys suosituimmasta raitiovaunun väristä, vaan sen tavoitteena oli kerätä tietoa siitä, kuinka hyvin eri värit herättävät haluttuja mielikuvia. Reilun viiden viikon ajan tamperelaisten näkemyksiä kartoittanut väriarviointi keräsi yhteensä 14 314 arviota ja 4 574 avointa kommenttia. Yhden henkilön oli mahdollista osallistua väriarviointiin useita kertoja.

− Tamperelaiset ovat olleet todella aktiivisesti mukana pohtimassa raitiovaunun värejä. Haluan kiittää jokaista väriarvioinnin osallistujaa, joilta saimme hyviä näkemyksiä raitiovaunun muotoiluun, toimitusjohtaja Pekka Sirviö Tampereen Raitiotie Oy:stä sanoo.

Väriarvioinnissa kolmea päävärivaihtoehtoa arvioitiin suhteessa viiteen eri määreeseen, jotka olivat värin sopivuus kaupunkikuvaan, erottuvuus muusta liikenteestä sekä värin ajattomuus, tyylikkyys ja rohkeus. Kukin määre pisteytettiin yhdestä yhdeksään niin, että yhden värin kokonaispisteet olivat vähintään viisi ja enintään neljäkymmentäviisi.

Lähes 12 200 vastaajan (85 %) arvion mukaan yksi tai useampi värivaihtoehdoista on saanut positiivisen kokonaisarvion näillä viidellä annetulla määreellä mitattuna eli värin arviossa saamat yhteispisteet olivat yli 25. Sen sijaan ainoastaan reilu 1 400 (15 %) arviota pisteytti kaikki värivaihtoehdot neutraalisti tai kielteisesti, eli värin arviossa saamat yhteispisteet jäivät joko 25 pisteeseen tai menivät sen alle.

Tulosten mukaan suurin yksimielisyys vallitsee siinä, että punainen nähdään vaihtoehdoista parhaiten erottuvaksi (73 % arvioiden kokonaismäärästä). Punainen arvioitiin myös rohkeimmaksi. Vaaleansininen arvioitiin kaupunkikuvaan parhaiten sopivaksi ja tyylikkäimmäksi. Tummansininen jäi kaikilla mielikuvamääreillä heikoimmaksi lukuun ottamatta ajattomuutta.

Arvioista 68 prosenttia jätettiin ilman avointa kommenttia. Avoimien kommenttien perusteella 17 prosenttia arvioista sisälsi toiveen pinkistä tai vaaleanpunaisesta ratikasta. Avoimissa kommenteissa esitettiin muitakin väritoiveita, perusteltiin omia vastauksia ja kerrottiin näkemyksiä vaunun muotoilulle.

Oletko sinä pinkin ratikan kannattaja?

En ole.
51% (59 ääntä)
Olen.
39% (45 ääntä)
Väri ei kiinnosta pätkääkään kunhan laitteet toimivat.
10% (11 ääntä)
Ääniä yhteensä: 115

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Ratikkataiteen koordinaattori on valittu – "Kun Tampere hakee kulttuuripääkaupungiksi, ei merkitys ainakaan vähene"31.5.2018 09.15
Pinkki ratikka Tampereelle? – Valtuustokyselyyn vastataan tällä viikolla17.4.2018 09.57

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat