Paikalliset

Tampereen talous sukeltanut ennätyssyvälle – Alijäämä räjähtämässä 60 miljoonaan

TALOUS Sopeuttamisohjelma on jäämässä vain kosmetiikaksi, kun Tampere ajautuu kohti 60 miljoonan alijäämää.

Talousjohtaja Jukka Männikkö perää valtuutetuilta vastuuntuntoa talousasioiden edessä.

Tampereen kaupungin talous on ajautumassa kohti ennätysmäisen huonoa talousvuotta.

Kun kaupungin tämän vuoden alijäämäksi budjetoitiin 17 miljoonaa, on ennuste nyt jo lähempänä 60 miljoonassa.

– Tilanne on ahdistava. Viime vuosina tehty hyvä työ on nyt hukkumassa. On turha kuvitella, että tilanne kääntyy itsestään, puuskahtaa Tampereen kaupungin talousjohtaja Jukka Männikkö.

Taustalla on lähes yksinomaan se, että sosiaali- ja terveysmenot ovat ylittämässä budjetin 45–50 miljoonalla eurolla. Männikön mukaan ylitys jakautuu eri puolille sosiaali- ja terveyssektoria. Selvästi suurin on kuitenkin erikoissairaanhoidon tilaus PSHP:ltä, joka on ylittymässä 20 miljoonalla.

Vahvistuvasta taloustilanteesta ja työllisyystilanteen paranemisesta huolimatta verotulojen kasvu on jäämässä kahteen prosenttiin. Myös viime vuosina hyvin pitänyt menokuri on lipsunut. Menot ovat kasvamassa tänä vuonna viidellä prosentilla.

– Jos sopeuttamisohjelmaa ei oltaisi tehty, tilanne olisi vielä huonompi. Tälle vuodella talousohjelman vaikutus on kuusi miljoonaa.

Sopeuttamisohjelman arvioidaan helpottavan taloutta kolmen vuoden aikana yli 40 miljoonalla. Jo nyt on selvää, että sen toimenpiteet eivät pitkällä tähtäimellä riitä. Talousjohtajan mukaan kaikki vaihtoehdot tilanteen korjaamiseksi ovat tällä hetkellä vaikeita, vaikka matematiikka ja kunnallistalouden logiikka ovat hyvin yksinkertaisia.

– Palveluihin menee tällä hetkellä enemmän rahaa kuin pitäisi ja tulojen kasvu on odotettua hitaampaa. Pitää vähentää menoja tai kerätä kuntalaisilta lisää rahaa

Männikön mukaan pelkkä loppuvuoden laastaroiminen ei riitä, vaan koko palvelutarjonnan kokonaisuutta pitää tutkia kriittisesti. Talousjohtajan mukaan jo ensi vuoden budjetin teossa pitää ottaa aiempaa vakavammin haaste tamperelaisille tuotettavista palveluista.

– Rahat eivät tällä hetkellä riitä nykyisten palvelujen rahoittamiseen. Valtuustossa ryhmillä on erilaiset näkemykset siitä, mitä pitää tehdä, eikä jokin niistä ole välttämättä oikeampi kuin toinen. Oleellista on, että jotain pitää tehdä. Keskustelu ei enää riitä.

Yhden veroprosentin nosto toisi kaupungin kassaan 36 miljoonaa euroa vuodessa.

– En olisi sitä ensimmäisenä esittämässä, mutta pakko sen on olla vaihtoehto. Jos palveluverkko ei haluta supistaa, kuntalaisilta täytyy tavalla tai toisella kerätä lisää rahaa. Se on fakta. Ratkaisu on päättäjien käsissä. Tarvittavat taustatiedot saa meiltä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Talousjohtajalta tyly viesti: Nekala-keskustelu ihmetyttää28.5.2018 17.00
Valtuusto nuiji budjetin ja strategian pöytään14.11.2017 09.10

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat