Puheenaihe

Suomesta kaapattiin viime vuonna 20 lasta – näihin maihin heidät useimmin viedään

Kuvituskuva.

Terhi Marttinen

Aapo Siippainen

Vuonna 2017 Suomesta kaapattiin 20 lasta. Aiempina vuosina kaapattuja lapsia oli maailmalla vielä 28, joten kaikkiaan kaapattuna oli 48 lasta. Tiedot perustuvat Kaapatut Lapset ry:n tilastoihin vuosilta 2008–2017. Oikeusministeriöön ja ulkoministeriöön ilmoitettiin näinä vuosina 362 lapsen kaappauksesta. Kohdemaita oli yhteensä 47.

Yhdistyksen mukaan yleinen mielikuva lapsikaappauksista on pohjoisafrikkalainen isä, joka vie lapset kotimaahansa. Lapsi kaapataan Suomesta kuitenkin todennäköisimmin toiseen länsimaahan. Yli viidennes lapsikaappauksista on suuntautunut Ruotsiin tai Viroon. Seuraavaksi yleisimmät kohdemaat ovat Espanja, Yhdysvallat ja Venäjä. Lähes puolet kaikista lapsikaappauksista suuntautuu näihin viiteen maahan.

– Suomalaiset avioituvat usein ruotsalaisten kanssa, joten näiden maiden välillä on myös paljon lapsikaappauksia. Virolaisten ja venäläisten kohdalla kyse on yleensä paluumuutosta. Espanjaan ja Yhdysvaltoihin kaapannut vanhempi on yhä useammin suomalainen, kertoo Kaapatut Lapset ry:n toiminnanjohtaja Tarja Räisänen.

Kun lapsi on kaapattu toiseen sopimusmaahan, on hyvät mahdollisuudet saada hänet takaisin. Viime kädessä asiasta päättää kohdemaan oikeuslaitos. Kaksi kolmesta lapsikaappauksesta päättyy vanhempien keskinäiseen sopimukseen lapsen asuinmaasta ja vain kolmanneksessa tapauksista on pitänyt odottaa oikeuden päätöstä.

–Kehotamme aina vanhempia pyrkimään sopuratkaisuun, vaikka lapsikaappaus onkin Suomessa määritelty rikokseksi, vakuuttaa Räisänen. Varsinkin silloin, kun lapsi on kaapattu näiden sopimusten ulkopuolisiin maihin, on sovinto ainoa tapa saada lapsi takaisin Suomeen tai edes pitää yhteyttä häneen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat