Paikalliset

Uutuuskirja: Tästä syystä Vihreät pettyivät eduskuntavaaleissa 1987 – Myös Satu Hassi jäi rannalle

Tamperelaispoliitikko Satu Hassin (vihr.) uran yksi kovimmista pettymyksistä ajoittui kevääseen 1987.

Johanna Erjonsalo

Vuoden 1987 eduskuntavaalien tulos oli Vihreille jopa veret seisauttava. Näin arvioi Sari Aalto Into Kustannuksen julkaisemassa ensi viikolla julkaistavassa Vihreiden historiassa. Teos on nimeltään Vaihtoehtopuolue – Vihreän liikkeen tie puolueeksi, ja se julkistetaan 29. toukokuuta.

Syynä ei ollut jymymenestys, vaan täysin päinvastoin: puolue pettyi vaalitulokseen varsinkin siksi, että yksikään naisedustaja ei tuolloin mennyt eduskuntaan.

Vihreät sai vaaleissa neljä edustajaa: Pekka Haaviston, Eero Paloheimon, Erkki Pulliaisen ja Osmo Soininvaaran.

– Naiset olivat monessa vaalipiirissä vihreiden listan kärjessä, mutta kokonaisäänimäärä ei vielä riittänyt paikkaan. Toimittaja Pauli Välimäen mukaan miesten läpimenon toinen selitys oli julkisuus: miehet toimivat yksilöinä ja esiintyivät helposti vihreinä guruina julkisuudessa, kun taas naiset toimivat politiikassa kollektiivina.98 Tämä ei täysin pidä paikkaansa. Esimerkiksi Satu Hassi oli ehdottomasti Tampereella vihreiden julkkis, ja hän on katsonut olleensa itsekin ”tiedotusvälineiden valitsema”, kuten vihreiden tuoreet kansanedustajatkin, Aalto kirjoittaa.

Parempi menestys osui Hassinkin kohdalle kevään 1991 eduskuntavaaleissa. Tuolloin hänet valittiin ensimmäistä eduskuntaan, jossa hän työskenteli yhtäjaksoisesti heinäkuuhun 2004 asti. Hassi valittiin eduskuntaan jälleen kevään 2015 vaaleissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat