Paikalliset

Aktiivisuutta mitataan nyt jo päiväkodeissakin – tamperelaislapset juoksevat ulkona aktiivisuusrannekkeet käsissä

Jere Kuukasjärvi (vasemmalla), Eevi Huhti, Felix Laukkanen ja Lilia Laitinen ovat käyttäneet aktiivisuusrannekkeita maaliskuun lopusta. Eevin sylissä rannekkeisiin ja sovellukseen liittyvä pehmolelu, joka on nimetty Auringonkukaksi.

Riina Haapala

Sata tamperelaista päiväkotilasta on testannut nyt kahden kuukauden ajan aktiivisuusrannekkeita. Maaliskuun lopulla alkanut kokeilu jatkuu kesäkuun loppuun. Sen jälkeen selvitetään kokemuksia ja pohditaan jatkoa.

”Lapset liikkuvat liian vähän oman terveytensä kannalta.

Kokeilu on osa Smart Tampere -ohjelmaa. Projektipäällikkö Heli Ketola kertoo, että kokeilun ajatus lähti liikkumisen lisäämisestä, mutta myös halusta kokeilla digitaalisia palveluita.

– Uusien varhaiskasvatussuunnitelmien perusteiden mukaan varhaiskasvatuksessa tulee tutustua erilaisiin digitaalisiin laitteisiin, sovelluksiin ja peleihin. Tämä on yksi keino, Ketola kertoo.

Kokeilussa selvitetään, voivatko aktiivisuusrannekkeet innostaa lapsia liikkumaan nykyistä enemmän.

– Tutkimukset, joita viime vuosina on tehty, osoittavat, että lapset liikkuvat liian vähän oman terveytensä kannalta, Ketola sanoo.

Lasten tulisi liikkua päivässä kolme tuntia ja siitä osan pitäisi olla sellaista, että tulee hiki.

– Aika vähän on lapsia, jotka liikkuvat kolme tuntia päivässä. Se on valtakunnallinen ilmiö.

Mitä vähemmän lapset liikkuvat, sitä enemmän ongelmia on heidän motorisessa kehityksessään. Sitä kautta onnettomuusalttius kasvaa. Liikkumattomuus on osa laajempaa yhteiskunnallista muutosta.

– Perheiden elinympäristö on muuttunut viimeisten vuosikymmenien aikana ja se on vaikuttanut perheiden ajankäyttöön ja elintapoihin, erityisesti fyysisen aktiivisuuden määrään ja laatuun.

Tampereella rannekkeiden välittämä info siirretään sovellukseen, josta lapset ja heidän huoltajansa voivat nähdä lapsen liikkumistiedot. Sovellus sisältää myös pelin, jossa lapsi voi omalla aktiivisuudellaan liikuttaa hahmoa eri maihin.

Sovellus on ilmainen, mutta kuinka paljon kustannuksia kokeilu on tuonut?

– Tässä puhutaan aika pienistä summista. Ja rannekkeet eivät ole lapsen henkilökohtaisia. Kun kokeilu päättyy ja jos joku ryhmä ei halua jatkaa, rannekkeet voi siirtää toiseen päiväkotiryhmään, Ketola muistuttaa.

– Ei ole tarkoituskaan, että rannekkeita hankittaisiin kaikille, vaan niitä voi kierrättää, kun lapsen tiedot on tyhjennetty.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Laaja suomalaistutkimus: Liikuntaa harrastava lapsi kokee vähemmän työttömyyttä aikuisena16.1.2018 17.12
Nokia valittiin Suomen perheliikuntamyönteisimmäksi kunnaksi – Tampere heti kannoilla16.2.2018 14.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat