Paikalliset

Ensi viikon viikonvaihteessa on jälleen ylioppilasjuhlapäivä – Mutta tilataanko silloin vegaanisia pitopöytiä?

LAKKIAISET Tamperelaiset pitopalveluyrittäjät valmistautuvat kevään juhlaan varsin perinteisellä ruokasapluunalla.

Tässä pöydässä on paljon sellaista, joka maistuu kasvissyöjälle. Tamperelaisen 4Cateringin kokki Hannu Väisänen esittelemässä juhlatarjontaa.

Pekka Ruissalo

Miltä kuulostaa vegetaristinen tai peräti täysvegaaninen ylioppilasjuhla? Ainakin Tampereen-seudulla varsin harvinaiselta, sanovat täkäläiset pitopalveluyrittäjät. Tämä siitäkin huolimatta, vaikka juhlaan on liittynyt tänä vuonna myös vegaaninen ylioppilaslakki. Se tarkoittaa lakkia, jonka valmistuksessa ei ole käytetty mitään eläinperäistä materiaalia.

– Kyllä pyyntöjä tulee moneen tilaisuuteen varsin paljon, että onko varmasti myös sellaista ruokaa mukana joka käy kasvissyöjille. Tässä joukossa on joitakin ylioppilasjuhliakin, tosin ei kovin monia. Monet kysyjät pitävät vaihtoehtoa itsestäänselvänäkin, ja joku voi yllättyäkin kun asiakkaalle vastaa että näin ei ole. Kasvissyöjälle sopivaa ruokaa teemme, siitä laskutetaan tilattuna vähän erikseen, kertoo tamperelaisen Matildan yrittäjä Marika Kontio.

Joskus on tullut vastaan sellainenkin tilanne, että asiakas pyytää koko tarjoilua vegaanisena. Vegaaninen ruokavalio on tavalliseen kasvissyöntiin verrattuna ehdottomampi versio – vegaani ei syö mitään eläinperäistä.

– Monet ovat kysyneet sitä. Siihen olen vastannut, että meiltä ei sellaista vaihtoehtoa löydy. Olennaista kuitenkin on, että asiakas on koko ajan kärryillä että missä mennään, Kontio korostaa.

Hänen mukaansa kasvissyöjät voi huomioida ruuanvalmistusvaiheessa hyvinkin helposti. On yksinkertainen päätös, laittaako ruokaan kaurakermaa vai soijakermaa.

Pyynikillä sijaitsevan 4Cateringin Kati Murtonen sanoo, että pitopalvelun tarjoilut ovat kaikki sellaisia jotka sopivat myös kasvissyöjille. Myös kokonaan täysvegaanista vaihtoehtoa on viime vuosina kyselty yhä enemmän.

– Jos asiakas haluaa ja tilaa, me toimitamme täysvegaanisenkin tarjoilun. Jos ylioppilasjuhlia ajatellaan, tällaisia tilauksia tulee kuitenkin varsin vähän.

Murtonen kertoo, että yrityksellä on kesäkuun ensimmäiseksi viikonlopuksi tiedossa yksitoista ylioppilasjuhlaruokailutilausta.

– Se on aika mediaanimäärä. Näiden osalta mennään pitkälti perussapluunalla, tosin voileipäkakkuja meiltä ei saa.

Vegaaninen juhlaruoka

Voi olla esimerkiksi mansikkakakku, jossa maito on korvattu aquafaballa. Se tarkoittaa papumehua, eli käytännössä säilykekikherneiden lientä.

Voi olla esimerkiksi voileipäkakku, jossa maito on korvattu makeuttamattomalla mantelimaidossa tai vähäsuolaisella kasvisliemellä kostuttamista varten.

Voi olla esimerkiksi piirakka, jossa maito on korvattu soijamaidolla. Piirakasta saa vaivattomasti tehtyä myös kananmunattoman sekä gluteenittoman.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

"Onks tää joku syötävä?" – vegaanisen yo-lakin suosio yllätti valmistajan24.5.2018 20.10
Aurarulla ja palvelu ratkaisivat, mutta vegaanikebabit ovat nousussa – Paras Tamperelainen Kebab 2017 ratkesi, lue top 102.12.2017 12.00
Pärjääkö lapsi pelkällä vegaaniruoalla? – "Ei tämä ole vain ruokaa koskeva valinta"23.9.2017 18.02

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat