Puheenaihe

Kasvaako kotien kaukolämpölasku? – Hallituksen energiaveroremontille kritiikkiä: "Tuotanto voi kallistua 19 miljoonaa euroa”

Viime vuonna Suomessa talous kasvoi kärkivauhtia, mutta uusissa ennusteissa ero muihin Pohjoismaihin kasvaa.

ESM arkisto

Hallitus on päättänyt kiristää kivihiilen verotusta ja keventää maakaasun verotusta. Hallitus aikoo muuttaa sähkön verotusta siten, että sähkövarastojen sähkön kahdenkertaisesta verotuksesta luovutaan ja sähköautojen työpaikoilla tapahtuvan lataamisen verokohtelua yksinkertaistetaan.

– Näillä muutoksilla otamme konkreettisia askelia ilmastotoimissamme. Ensi vuoden alusta oman sähköauton kytkeminen työpaikan lataustolppaan ei ole enää verotuskäytännöistä kiinni, iloitsee valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.).

Hänen mukaansa hiilen ja kaasun veromuutos saattaa tuoda jo lähivuosina tilanteen, jossa energialaitosten kannattaa polttaa ilmastopäästöiltään puhtaampaa maakaasua kivihiilen sijaan.

Energia-alaa edustava Energiateollisuus puolestaan arvioi, että hallituksen tänään esittämä muutos sähkön ja lämmön yhteistuotannon verotukseen johtaisi 19 miljoonan euron kustannusten nousuun kaukolämmön tuotannossa.

– Hallitus väittää virheellisesti veromuutosten tehostavan ilmasto-ohjausta, kun tilanne on päinvastainen. Nyt tehty korotus on fiskaalinen ja lisää päästökaupan kanssa päällekkäistä ja tehotonta ilmasto-ohjausta, huomauttaa ET:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä.

Esitetty muutos kohdistuu Energiateollisuuden mukaan yrityksiin, jotka ovat tekemässä ja suunnittelevat investointeja kivihiilen käytön vähentämiseksi. Toteutettavat investoinnit, kohoavat päästökustannukset ja esitetty lisäverotus koituvat kaikki kaukolämpöasiakkaiden maksettavaksi.

– Veronkorotuksilta tulisi nyt ehdottomasti pidättäytyä, jotta asumisen ja yrittämisen kustannukset eivät nouse kohtuuttomasti, toteaa Leskelä. 

– Hallitukselta on jäänyt huomaamatta, että päästöoikeuksien hinnat ovat yli kaksinkertaistuneet viime vuodesta. Näillä näkymin yksin tämä tuo valtiolle lisää tuloja 100 miljoonaa euroa suhteessa edellisvuoteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat