Paikalliset

Liian iso kumihanska aiheutti sormivamman – tamperelaiselle työnantajalle sakot

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi tamperelaisen elinkeinonharjoittajan sakkorangaistukseen.

Pekka Ruissalo

Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut tamperelaisen elinkeinonharjoittajan 10 päiväsakon rangaistukseen työturvallisuusrikoksesta. Vastaaja oli laiminlyönyt työntekijälle annettavan riittävän opastuksen ja ohjauksen.

Käsiteltävänä oli elokuussa 2016 sattunut työtapaturma. Työntekijä oli leikkaamassa sähkötoimisella pyörösahalla alumiinia. Hänellä oli käsissään kumihansikkaat, jotka suojasivat ihoa sahauksessa syntyvältä teräöljyltä.

Hansikkaat olivat kuitenkin hänelle liian suuret. Sahaustyön aikana pyörivä terä osui kumihansikkaaseen ja veti mukanaan käden terään. Työntekijän sormi vahingoittui.

Työsuojeluviranomainen katsoi, että työnantaja oli laiminlyönyt vaarojen arvioinnin, työolojen valvonnan sekä työntekijän opetuksen ja ohjauksen.

Liian iso työkäsine on varsin vaarallinen tapaturmatekijä, kun työskennellään työkoneilla, joissa on liikkuvia teriä. Löysinä roikkuvat käsineiden sormiosat saattavat helposti tarttua teriin ja vetää käden liikkuvaa terää vasten, jolloin voi syntyä vaikeitakin käsivammoja.

Käräjäoikeus totesi, että vastoin vastaajan kiistämistä ei ollut esitetty näyttöä siitä, että vaarojen arvioiminen olisi laiminlyöty. Sen sijaan työntekijälle annettava opetus ja ohjaus oli laiminlyöty. Työpaikalla oli selvityksen mukaan normaalisti kumihansikkaita kokoja S, M ja L. Nyt oli olemassa vain kokoa L, joka oli liian suuri loukkaantuneelle työntekijälle.

Sen sijaan, että olisi mennyt kertomaan asiasta työnantajalle, työntekijä oli aloittanut työt. Käräjäoikeuden mielestä tämä osoitti, ettei työntekijälle ollut kerrottu riittävästi oikean kokoisten hansikkaiden tärkeydestä ja merkityksestä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat