Puheenaihe

Ylinopeussakoilta säästynyt mies hämmästelee poliisin toimintaa – näin poliisi reagoi 94-sivuiseen palautteeseen

Poliisin liikenneturvakeskuksen johtaja Dennis Pasterstein twiittasi, että palautteessa oli 91 sivua. Tarkennuslaskenta osoitti, että sivuja oli peräti 94.

Poliisin liikenneturvakeskus

Poliisin liikenneturvallisuuskeskus saa päivittäin palautetta, jotka koskevat muun muassa liikennevalvontaa ja rikesakkoja. Osa palautteesta on vakavaa ja osa kevyempää. Liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja, ylikomisario Dennis Pasterstein kertoi keskiviikkona Twitterissä harvinaisen painavasta palautteesta.

Vaikka ylinopeutta ajanut mies oli saanut rikesakon sijaan vain kirjallisen huomautuksen, oli hän lähettänyt poliisille kirjepostissa 94-sivuisen palautteen asiasta. Kirjeen sävy oli hyvin kriittinen.

Oman kertomuksensa mukaan mies oli ohittanut rekan 68 km/h vauhdilla, kun alueella oli 60 km/h nopeusrajoitus. Tekstissä kuljettaja kritisoi, miksi hänen verorahojaan käytetään huomautusten lähettämiseen, vaikka poliisin pitäisi keskittyä vakavampien rikosten selvittelyyn. Häntä harmitti, että huomautus saapui kotiin jo kahdessa päivässä.

– Pyrimme liikenneturvakeskuksessa nopeaan palvelun. Välillä menee viikko, välillä päivä, Pasterstein kommentoi Helsingin Uutisille.

Pitkässä kirjoituksessa mies kertoo myös kokemuksiaan Euroopan teiltä, jossa liikenteen sujuvuus on ollut huomattavasti Suomea parempaa. Kirjoittaja toivoo, että suomalaisessa nopeusvalvonnassa otettaisiin huomioon sääolosuhteet. Mies antoi poliisille lukuisia muutosehdotuksia.

Se on täyttä tavaraa.

Dennis Pasterstein ei ole lukenut palautetta vielä kokonaan, mutta on käynyt sitä läpi silmäillen.

–  Se on täyttä tavaraa. Palaute on laadittu asiallisesti ja asiakas on tutustunut aiheeseen. Nämä ovat tärkeitä palautteita ja suhtaudumme niihin vakavasti.

Varsinaisen palautteen lisäksi kirjeessä povataan yhteiskunnallisia ongelmia, jos poliisi ei keskity oikeisiin asioihin. Kirjeessä on lueteltu tapauksia poliisin toiminnasta ja käräjäoikeuden päätöksistä.

– Kymmenien sivujen referaatissa on kyse ilmeisesti kirjoittajan valmisteilla olevasta kirjasta, Pasterstein pohtii.

Aikooko poliisin liikenneturvallisuuskeskus vastata palautteen antajalle? Pasterstein sanoo, että viranomaisten tulee vastata palautteisiin, jos vastausta pyydetään.

– Kaikki palautteet luetaan. Tavoiteaika on kaksi viikkoa. Minulta lähtee vastaus usein muutamassa päivässä tai jopa samana päivänä.

Tässä tapauksessa vastausta ei välttämättä kuitenkaan anneta.

– Asiakas ei ole pyytänyt vastausta. Eikä tässä ole osoitettakaan.

Lue myös: Peltipoliisien mittausmatka jopa 6-kertaistuu – taustalla tekninen muutos

Vaikka kirjoittaja kritisoi huomautusten lähettämistä, Pasterstein uskoo ylinopeushuomautusten hyötyyn. Hänen mukaansa ne laskevat nopeutta usean kuljettajan kohdalla.

– Ketkä saivat ennen rikesakon, saavat nyt huomautuksen. Ja ketkä ennen saivat huomautuksen, eivät saa enää mitään, ylikomisario arvioi vaikutuksia.

Pasterstein tietää, että nopeusvalvontakameran välähdyksen jälkeen moni kuski menettää yöunensa, kun he miettivät, tuleeko postissa huomautus vai rikesakko.

– Sinä aikana omaa ajamista tule varmasti mietittyä. Väittäisin, että harva tykkää tuosta jännityksestä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

IL: Mies riitautti peltipoliisin antaman sakon ja voitti22.1.2018 18.17
Peltipoliisien mittausmatka jopa 6-kertaistuu – taustalla tekninen muutos6.4.2018 13.21

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat