Paikalliset

Hyppy yrittäjyyteen vei kiloja kiekkovalmentajan vyötäröltä

Tampereen Kooveen päävalmentaja, entinen jääkiekkoilija Juha Pajuoja hyppäsi yrittäjäksi ja osti perinteikkään nokialaisen kodinkoneliikkeen.

Juha Pajuoja uskoo, että yrittäjyyden voi hyvin yhdistää valmentajan pestiin. "Pelimatkoilla laittaa kuulokkeet korville ja Popedan soimaan, niin voi hyvin tehdä konttoritöitä", hän nauraa.

Riina Haapala

Nokialaisten hyvin tuntema TV- ja kodinkoneliike Sipilä sai reilu viikko sitten uudet yrittäjät. Euronics Nokiaksi nimeltään muuttunutta yritystä alkoivat luotsata Juha ja Saija Pajuoja.

– Kyllähän se hurja viikko oli nimenomaan tietomäärän kanssa, Juha Pajuoja myöntää.

Suurin haaste oli saada tukkureiden asiakasyhteydet ja kassajärjestelmät toimimaan oikein. Pienten alkuvaikeuksien jälkeen siitä selvittiin.

– Ensimmäisen viikon saldo oli miinus kaksi kiloa, Pajuoja nauraa.

Yrittäjyys on ollut Pajuojalle pitkäaikainen haave. Hänen äidillään oli tallella vuoden 1990 Tamperelaisen lehtileike, jonka otsikossa sanotaan, että ”Juha Pajuoja haluaa yksityisyrittäjäksi”. Konkreettisemmin läsnä haave on ollut kymmenisen vuotta.

Pajuoja on katsellut myynnissä olevia yrityksiä ja miettinyt, mikä voisi olla sopiva ala.

– Aina on jääkiekko vienyt voiton, Pajuoja toteaa.

Pajuoja on entinen jääkiekkoilija ja valmentaja sekä työskennellyt muun muassa Ilveksen urheilujohtajana. Ilves-pestin päätyttyä Pajuoja hyppäsi kiinteistönvälittäjäksi aikeinaan ryhtyä alan yrittäjäksi. Suunnitelmat kuitenkin muuttuivat kyseisen ketjun omistajalla ja Pajuoja huomasi, että alkuperäinen tavoite yrittäjyydestä ei enää ollut mahdollinen.

– En ole ihan nuori poika enää, niin pitää pysyä siinä yhdessä tavoitteessa eikä poukkoilla.

Pajuoja alkoi tosissaan etsiä yritystä. Alalla ei ollut niin suurta merkitystä.

– Olen hakenut sellaista yritystä, jossa ei tarvitse olla päätteellä aamusta iltaan vaan pääsisi tekemään töitä oikeasti ihmisten parissa.

Kun Pajuoja kuuli myytävänä olevasta kodinkoneliikkeestä, hän innostui. Vaimo tosin toppuutteli miestään. Pitkien keskustelujen jälkeen pariskunta kuitenkin päätti ottaa askeleen ja ostaa TV-Kodinkoneliike Sipilän liiketoiminnan. Saija Pajuoja jatkaa kuitenkin vielä toisen työnantajan palveluksessa.

– Kaikki varoittelivat, että kilpailu on hirmuista, mutta kun tulen urheilutaustalla, niin kilpailu on muutenkin verissä.

Pajuoja myös uskoo, että paikallinen yritys pärjää isojen ketjujen puristuksessa. Euronics on Euroopan laajuinen ketju, mutta jokaisen liikkeen omistaa yrittäjä itse.

– Olemme edelleen sama myymälä ja meillä on sama henkilökunta kuin aiemmin. Ja entiset omistajat ovat auttamassa meitä kesäkuun loppuun asti, Pajuoja kertoo.

Suureksi vahvuudeksi Pajuoja nimeääkin juuri henkilökunnan ja entiset yrittäjät.

– He ovat meille tosi arvokkaita, parasta pääomaa. Meillä on paljon opittavaa heiltä.

Pajuojien kolme poikaa tulevat myös tavalla tai toisella osallistumaan yrityksen pyörittämiseen.

– Meillä eivät robotit hinnoittele. Me uskomme edelleen hyvään kokonaispalveluun ja pyrimme tekemään ketjun ostosta käyttöönottoon mahdollisimman vaivattomaksi asiakkaillemme.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat