Ilmiö

Tätä lemmikkiä ei tarvitse juosta kiinni!

Akaattikotilo kaikessa komeudessaan. Alma Huuskonen kertoo, että kotiloita ostavat lemmikeikseen sekä aikuiset että lapset.

Helinä Kanninen

Akaattikotilot lemmikkinä edustavat verkkaista ja hidastamista tavoittelevaa elämänmenoa parhaimmillaan.

– Niiden rauhallista puuhailua seuratessa rauhoittuu ja rentoutuu. Kotiloilla voi nähdä erilaisia ominaisuuksia ja persoonallisuuksia, kertoo keski-ikäinen mies harrastuksestaan.

Lemmikkieläinliike Faunattaren myyjä Alma Huuskonen vahvistaa, että kotiloita hankkivat kotiterraarioihinsa sekä aikuiset että lapset.

– Akaattikotiloiden suosio on viime vuosina noussut selvästi.

Lemmikkinä akaattikotilo on melko helppohoitoinen. Se on kaksineuvoinen, mutta lisääntyäkseen niitä pitää olla vähintään kaksi.

– Ne lisääntyvät aika helposti ja pian terraarioon ilmestyy monta aivan pientä kotiloa. Usein asiakkaat tuovat niitä tänne meille, Huuskonen kertoo.

Hyvin hoidettuina akaattikotilot elävät jopa seitsemän vuotiaiksi ja kasvavat parhaimmillaan noin 20 sentin pituisiksi. Ne ovat lähes kaikkiruokaisia.

– Syötäväksi sopivat hedelmät, raaka liha ja vihannekset. Olen laittanut ruokakuppiin myös kissan ja koiran nappuloita ja nekin näyttävät maistuvan. Kotilot syövät lähes kaikkea ja paljon, Alma Huuskonen naurahtaa.

Kotilon hyvinvoinnille on myös tärkeää, että terraariossa on pala seepiansuomu-kalkkikiveä, jotta kotilon kuori pysyy kovana ja lujana.

Tarjolla on hyvä olla myös vettä, vaikka vesi ei ole aivan välttämätöntä, sillä terraario on pidettävä kosteana säännöllisesti suihkuttamalla.

– Kosteusprosentin on oltava vähintään 70. Jos terraario on liian kuiva, kotilo vetäytyy kuoren sisään kehittää aukon eteen suojakalvon, Alma Huuskonen kertoo.

Terraario ei saa olla tiivis, vaan päällä olevassa kannessa on oltava riittävästi reikiä. Huoneen lämpötila riittää ja terraario on syytä sijoittaa niin, ettei aurinko paista siihen suoraa ja lämmitä liikaa. Terraarion pohjalle asetetaan turvetta, joka voi olla vaikka lannoittamatonta kukille tarkoitettua turvetta. On myös varmistettava, etteivät kotilot pääse terraariosta ulos.

– Jos näin käy ja kotilo putoaa, kuori voi mennä rikki ja kuoren alla olevat tärkeät sisäelimet vioittua. Se koituu kotilon kohtaloksi, Alma Huuskonen sanoo.

Akaattikotilot

Itä-Afrikasta ja Tyynen meren alueelta

aikuinen painaa 200 grammaa, 15–20 cm pitkä

kaksineuvoinen

kaikkiruokainen

aikuisille 40–60 litran terraario

terraario pidetään kosteana suihkuttamalla päivittäin

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ilmiö

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat