Puheenaihe

Aseistakieltäytyjät: "Asevelvollisuuden tilalle ehdotettu kansalaispalvelus voi rikkoa pakkotyön kieltoa"

Kuvituskuva.

Päivi Tuovinen

Aseistakieltäytyjäliitto kyseenalaistaaElisabeth Rehnin ajatushautomon ehdotuksen asepalveluksen ja siviilipalveluksen yhdistämisestä. Tilalle tulisi kansalaispalvelus, johon kuuluisi muun muassa terveydenhuollon ja väestön- tai ympäristönsuojelun kursseja ja harjoituksia.

Liitto sanoo, että järjestelmä voi rikkoa kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin sisältyvää pakkotyön kieltoa.

– Tänään esitetyssä mallissa tätä ongelmaa pyritään ilmeisesti kiertämään toteuttamalla kansalaispalvelus erilaisiin turvallisuustehtäviin liittyvänä "varautumispalveluna". Siinä ei kuitenkaan ole kysymys sotilaspalveluksesta, joten on varsin kyseenalaista olisiko tällainenkaan malli ihmisoikeussopimusten mukainen.

Aseistakieltäytyjäliitto ihmettelee, miksi kallis ja muualla tuntematon järjestelmä tarvitaan Suomeen. Kansalaispalveluun osallistujat saisivat tuloistaan verovähennyksiä.

– Palvelusta suorittamattomille määrättävän lisäveron sijasta parempi ratkaisu olisi kuitenkin nostaa palveluksen aikana maksettavat taloudelliset etuudet säälliselle tasolle.

Vapaaehtoinen asepalvelu saisi Aseistakieltäytyjiltä enemmän kiitosta.

– Norjassa toteutetaan "sukupuolineutraalia asevelvollisuutta", jossa asepalveluksen suorittaminen on vapaaehtoista. Siellä ei ole kuitenkaan sen rinnalla mitään varautumispalvelua, liitto kirjoittaa tiedotteessaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Elisabeth Rehnin ideapankki tuotti mallin, joka voisi korvata koko asevelvollisuuden Suomessa23.5.2018 13.07

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat