Paikalliset

Tampereen valinnanvapauskokeilu ei aiheuttanutkaan vaihtoaaltoa – Näin harva lähti yksityiselle

Marika Lumme

Tampereen terveysasemapalvelujen valinnanvapauskokeilussa postinumeroalueilla 33530 ja 33710 asuvat voivat valita terveysasemakseen myös yksityisen toimijan.

Maaliskuussa 2017 käynnistyneen kokeilun puitteissa on reilun vuoden aikana vaihtanut terveysasemaa 2 559 henkilöä eli noin 11 prosenttia kokeilualueen väestöstä.

Vaihdon yhteydessä on mahdollisuus vastata kyselyyn vaihdon syistä ja perusterveydenhuollon palveluiden käytöstä. Joka toinen vaihtaja ilmoittaa käyttäneensä yleensä joko työterveyden tai yksityisen lääkäriaseman palveluja. Vajaa puolet vaihtajista (46 prosenttia) ilmoittaa asioineensa yleensä terveyskeskuksessa.

Suhteessa eniten ovat vaihtaneet alle 14-vuotiaat ja 35–64-vuotiaat, vähiten yli 75-vuotiaat. Kaikista vaihtajista naisia on 60 prosenttia.

Yli 90 prosenttia vaihdoista on kohdistunut kolmelle kokeiluun osallistuvalle yksityiselle palveluntuottajalle, loput kaupungin omille tai ostopalveluterveysasemille. Kokeilussa ovat mukana tällä hetkellä Johanneksen klinikka, Mehiläisen Oma Lääkärisi sekä Pihlajalinna Koskiklinikka ja Kangasala. Yksityisiltä edellytetään samanlaisia palveluja kuin kaupungin omilta terveysasemilta.

Kokeilussa vaihdon voi tehdä kolmen kuukauden välein. Alle sata henkilöä on vaihtanut useammin kuin kerran.

Tärkeimmiksi syiksi vaihtamiseen ovat osoittautuneet lääkäriaikojen saatavuus, terveysaseman hyvä sijainti ja hoidon laatu. Nämä syyt ovat hyvin samankaltaisia kaikissa valinnanvapauskokeiluissa. Ne, jotka ovat vaihtaneet uudelleen, ovat ilmoittaneet useimmiten vaihdon syyksi hyvän sijainnin.

Valinnanvapauskokeilu on antanut arvokasta tietoa valinnanvapauslain mahdollisista vaikutuksista palvelujen järjestämiseen.

− Kaupungin näkökulmasta on erityisen arvokasta, että kokeilun vaihtajat ovat vastanneet aktiivisesti vaihdon yhteydessä esitettyihin kysymyksiin. Kokeilussa kertynyttä tietoa hyödynnetään sekä paikallisesti että valtakunnallisesti, projektipäällikkö Eeva Mäkinen kertoo.

Valinnanvapaus- eli palvelusetelikokeilu on osa sosiaali- ja terveysministeriön Palvelut asiakaslähtöiseksi -kärkihanketta. Touko-kesäkuun vaihteessa Tampereella ja lähikunnissa käynnistyy myös suun terveydenhuollon valinnanvapauskokeilu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Pirkanmaa ei saanut rahoitusta soten valinnanvapauspilottiin16.5.2018 13.48
Valinnanvapaus tuottaa PSHP:lle 20 miljoonaa vuodessa – Alentaa hintoja ja jakaa työntekijöille 200 euroa26.3.2018 12.46

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat