Puheenaihe

Elisabeth Rehnin ideapankki tuotti mallin, joka voisi korvata koko asevelvollisuuden Suomessa

Elisabeth Rehnin nimeä kantava ajatushautomo ottaisi Suomessa käyttöön uuden kansalaispalveluksen, joka toteutuessaan korvaisi perinteisen asepalveluksen.

Puolustusvoimat

Ajatushautomo Elisabeth Rehn – Bank of Ideas ry on kehittänyt mallin uudesta kansalaispalveluksesta, joka toteutuessaan muuttaisi koko asevelvollisuuslain.

Hautomon toteuttamassa uunituoreessa selvityksessä avataan, mitä asepalveluksen ja siviilipalveluksen yhdistävä, yhdenvertainen malli voisi tarkoittaa ja miten se voitaisiin toteuttaa.

Uusi laki koskisi jokaista 18–30-vuotiasta Suomen kansalaista, ja pitäisi sisällään kansalaispalveluksen. Kansalaispalvelus käsittäisi asepalveluksen ja nykyisen siviilipalveluksen korvaavan varautumispalveluksen, joka toteutettaisiin virtuaalisena ja kurssimuotoisena. Kannustimena kansalaispalveluksen suorittajille myönnettäisiin tuloistaan verovähennys.

Toteuttajina olisivat siviilivalmiutta ja -varautumista tukevat viranomaiset ja järjestöt. Koko ikäluokka velvoitettaisiin yleisiin kutsuntoihin.

Puolustusvoimille puolestaan taattaisiin oikeus valita sopivimmaksi katsomansa henkilömäärä asepalvelukseen riittävän puolustuskyvyn takaamiseksi.

Puolustusministeri Jussi Niinistö puhui tänään selvityksen julkistamisseminaarissa Säätytalolla Helsingissä. 

Mahdollinen kansalaispalvelus tulisi ministerin mukaan kytkeä tiiviisti jo olemassa oleviin turvallisuuden viitekehyksiin, sen tulisi olla kustannuksiltaan järkevä mutta ennen kaikkea sille on oltava kysyntää.

Tällainen kansalaispalvelus voisi Niinistön mukaan sisältää koulutusta, joka liittyisi esimerkiksi häiriötilanteisiin, joihin ei aina välttämättä liity sotilaallisen voiman käyttöä.

– Nämä tilanteet saattaisivat liittyä esimerkiksi elintarvikehuoltoon sekä sosiaali- ja terveystoimea koskevia tilanteita, suuronnettomuuksia ja ympäristöuhkia. Näissä poikkeusolosuhteissa koulutuksen saaneet henkilöt voisivat toimia viranomaisten tukena, arvioi Jussi Niinistö.

Ministeri kuitenkin muistutti, että aseellinen varusmiespalvelus on myös tulevaisuudessa maamme puolustuksen kivijalka, eikä mikään järjestelmä, joka tavalla tai toisella liudentaisi sen suorittamista, ole mahdollinen kehityssuunta.

– Pienenkin vapaaehtoisuuden elementin tuominen aseellisen varusmiespalvelun suorittamiseen avaisi Pandoran lippaan, jota ei olisi enää mahdollista sulkea. Tämä on nähty esimerkiksi Ruotsissa, Niinistö varoittaa.

LUE MYÖS: Aseistakieltäytyjät: "Asevelvollisuuden tilalle ehdotettu kansalaispalvelus voi rikkoa pakkotyön kieltoa"

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Aseistakieltäytyjät: "Asevelvollisuuden tilalle ehdotettu kansalaispalvelus voi rikkoa pakkotyön kieltoa"23.5.2018 17.55
Totaalikieltäytyjän vapauttaminen puhuttaa – Aseistakieltäytyjäliitto: "Myös tuomiota suorittavat tulee vapauttaa"23.2.2018 19.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat