Paikalliset

Ammattimuusikko hämmästyi Juice-elokuvan palkkiokäytännöistä – "Noin härskiä tarjousta monikaan ei ole tehnyt"

Ammattimuusikko tyrmistyi Juice-elokuvan tuotannosta vastaavan Yellow Film & TV:n palkkiokäytännöistä.

KitaristiJuki Välipakka on kertonut omista kokemuksistaan Yellow Film & TV:n tuottaman Juice-elokuvan tuotannosta. Elokuvaa varten etsittiin taannoin avoimella ilmoituksella soittajia ja tanssiorkesteria, joka voisi esiintyä elokuvassa. Välipakka lähestyi asiassa tuotantoyhtiötä.

Juice-elokuvaa on kuvattu alkuvuoden aikana Tampereella. Tamperelainen uutisoi kuvausten alkamisesta joulukuussa 2017.

– Bändin tulisi itse äänittää studiossa elokuvassa esitettävä kappale äänittäjän speksien mukaisesti, ja sitten vedettävä se playbackina filmille. Olisi hyvä jos bändillä oisi omasta takaa 1960-luvun soittimet, Välipakka kertoo julkisessa Facebook-päivityksessään.

Tästä kaikesta tarjottiin Välipakan mukaan nelihenkiselle bändille korvaukseksi 200 €.

– Pienen neuvottelun jälkeen hinta oli 500€, mutta kerrottiin että yksi bändi oli jo toisen kohtauksen tehnyt hintaan 200. Noin härskiä tarjousta monikaan ei ole viime aikoina kuullut.

Välipakka oli yhteydessä Muusikkojen liiton luottamusmieheen.

– Muusikkojen liitolla on olemassa tariffi studiotyöskentelystä, joka koostuu tuntipalkasta ja soitettujen stemmojen määrästä, ja työkertakohtainen vähimmäispalkka on 164,35€. Kun tuotetaan musiikkia elokuvaan tulee ottaa huomioon muusikolta lunastettavat tekijänoikeudet.

– Äänilevylle soitetuista suoritteista maksetaan käyttökorvaukset julkisesta esittämisestä Gramexin kautta, mutta muussa kaupallisessa käytössä (tv, mainos, elokuva jne) tekijänoikeudet täytyy lunastaa muusikolta. Korvaus lasketaan studiotyöskentelystä maksettavan korvauksen päälle, 50-100% riippuen lunastettavien oikeuksien laajuudesta. Täten 500 euroa voisi ehkä kannattaa yhden muusikon palkan ja kulut, Välipakka kirjoittaa.

Yhteistyö tuotantoyhtiön kanssa loppui tämän kommunikaation jälkeen äkisti.

– Henkilön, jonka kanssa asioin mielestä meidän asenteemme oli väärä. Jos olemme sillä asenteella että aiomme alkaa taistelemaan, he sanovat näkemiin ja ottavat seuraavan jonosta. Sanoisin että älkää menkö.

Uutista päivitetty 17.5. kello 13.25: Välipakka on joko poistanut päivityksensä tai muuttanut sen asetuksia ei-julkiseksi. Tästä syystä päivitys ei ole luettavissa uutisen yhteydestä.

 

 

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat