Paikalliset

Nuori tamperelaiskirjailija ei kirjoita mitään kirjallista pikapureksittavaa

KIRJAILIJA Mikko Kamula tekee nyt elämäntyönään huolella kerrottua, kuusiosaista kirjasarjaa 1400-luvun Savosta.

Tamperelainen Mikko Kamula kirjoittaa hyvin vanhasta suomalaisesta historiasta.

Pekka Ruissalo

Elettiin 2000-luvun alkua, kun tuolloin laihialaisen Mikko Kamulan elämä muuttui peruuttamattomasti. Nuorukainen luki kotiseutunsa lehteä, jossa kerrottiin Väinö Linnan Tuntemattoman sotilaan merkityksestä ja vaikutuksista suomalaiseen elämään. Samalla jutussa harmiteltiin sitä, ettei nykyaika tarjoa kirjallisesti mitään vastaavaa.

Kamulassa syntyi reaktio, jota on julkisuudessa sittemmin Kamulan mukaan myös liioiteltu.

– Jossain lehtijutussa on maalailtu, että Kamula haluaa toistaa Tuntemattoman menestyksen. Ei nyt välttämättä ihan niinkään, mies naurahtaa.

Se Kamulalle kuitenkin kävi selväksi, että mies päätti ryhtyä kirjailijaksi. Nopeasti tuli idea myös siitä, mitä mies aikoo kirjoittaa. Jotain hyvin erilaista mitä nykyaika tarjoilee: huolellisesti kerrottu ja taustoitettu kirjasarja muinaisten aikojen Suomesta. Lopulta viitekehys tarkentui 1400-luvulle ja Savoon.

Ennen vauhtiin pääsyään mies ehti muun muassa kouluttautua varmuuden vuoksi medianomiksi ja opiskella yliopistossa folkloristiikkaa. Vuosiin mahtuu myös työpesti Metsähallituksessa ja muutto Tampereelle.

Ja monen vuoden jälkeen kirjailijanura pääsi viimein kunnolla liikkeelle. Syntyi kirjasarjan ensimmäinen osa, jonka Kamula lähetti suoraan Gummerukselle. Sieltä näytettiin vihreätä valoa.

Toukokuussa 2018 Kamula on kirjoittanut kaksi osaa kirjasarjasta, jota on tulossa vielä neljän kirjan verran. Tänä keväänä julkaistu kirja kantaa nimeä Iso Härkä. Se kertoo jättimäisestä pedosta, joka uhkaa kokonaisen yhteisön elämää. Samanniminen runo löytyy Kalevalasta.

– Kirjasarjan tapahtumat ja hahmot ovat fiktiivisiä, mutta halusin olla muinaishistorian asiantuntija ennen kuin alan kirjoittaa. Juonesta on jo tiukka näkemys miten tapahtumat tulevat etenemään, ja sen voinee sanoa että mitään liian riemukasta meininkiä ei ole jatkossakaan luvassa, Kamula sanoo vinosti naurahtaen.

Hänen mukaansa tyylilajilla on edelleen kysyntää Suomessa.

– Historiallisille romaaneille ja dekkareille on aina yleisönsä, Kamula tietää.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat