Puheenaihe

Lehtiväite ginin, vodkan ja heinänuhan yhteydestä riemastutti allergikot – totuus on toinen, sanoo asiantuntija

Riina Sten

Brittilehti Independent antaa jutussaan ymmärtää, että ginin ja vodkan nauttiminen voisi jopa parantaa heinänuhan oireita.

Väite perustuu brittiläisen astmayhdistyksen selvitykseen, jonka mukaan alkoholijuomista etenkin punaviini aiheuttaa astmaoireita.

Allergia- ja astmaliiton asiantuntija Kaisa Toikko ei usko Independent-lehdessä esitettyä väitettä ginistä heinänuhan lääkkeenä.

– Siinä on oiottu mutkia. Tuskin allergia paranee giniä tai vodkaa juomalla. Ei niiden juomisesta ole hyötyä allergisen nuhan tai astman hoidossa, teilaa Toikko.

Sen sijaan allergia-asiantuntijan mukaan paikkansa pitää se, että kirkkaat juomat, kuten gin ja vodka, voivat olla allergikoille sopivimpia alkoholijuomia.

Yleisimmin astmaatikoille ja allergikoille harmia tuottavat alkoholijuomien väri- ja säilöntäaineet ja niitä ei kirkkaissa juomissa ole.

– Väriaineet aiheuttavat oireita. Yleisimmin allergisoivia ovat punaiset väriaineet, eli karmiinit. Siksi punaiset alkoholijuomat voivat olla allergikoille huono vaihtoehto, sanoo Toikko.

Suomalaisen tutkimustiedon mukaan noin 3–4 prosenttia astmaatikoista saa oireita alkoholijuomien rikkiyhdisteistä.

– Nykytiedon mukaan viinien tanniinien aiheuttama päänsärky ei kuitenkaan ole allergiaa, huomauttaa Toikko.

Asiantuntijan mukaan ihan pelkästään alkoholillekin voi olla allerginen, mutta varsinainen etanoliallergia on erittäin harvinaista.

Independent- lehden jutun taustalla olevan brittikyselyn mukaan yli puolet astmaatikoista saa hengitysoireita juotuaan tiettyjä alkoholijuomia. Jopa 64 prosenttia kyselyyn vastanneista ilmoitti, että hengitys alkaa pihisemään alkoholin juonnin jälkeen.

Yleisimmin astmaoireita aiheuttivat viinit, etenkin punaviinit, sekä oluet ja siiderit.

Brittiläisen Asthma UK -yhdistyksen tekemässä kyselyssä oli tiedusteltu lähes 680 astmaa sairastavan ihmisen alkoholin käytöstä ja alkoholiin liittyvistä astmaoireista.

Suomessa vastaavaa kyselyä ei ole tehty.

Suomessa allergia- ja astmaliitto ei ole antanut jäsenilleen erityisiä ohjeita alkoholijuomien käytöstä tai valinnasta.

– Emme voi suositella mitään erityisiä alkoholijuomia, mutta toki kannattaa välttää niitä juomia, missä on väri- ja säilöntäaineita, mikäli niistä saa oireita.

Entä miten on, kannattaako kevään juhlien järjestäjien jotenkin ottaa allergiset vieraat huomioon myös juomapuolta harkittaessa?

– Vierailta kannattaa kysyä, onko allergioita. Juomasekoitukset voivat olla allergikoille huono vaihtoehto.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kuohujuomien myynti kasvaa Alkossa pian 500 prosenttia – alkoholittomissakin hurja kasvu24.4.2018 13.12
Tulehduksia, allergiaa, ripsien vaurioitumista... – Lääkäri: Varo näitä riskejä ripsienpidennyksissä11.7.2017 19.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat