Puheenaihe

Mediat: Sarjakuristajalla hyytävä diagnoosi – "Hoito saattaa jopa pahentaa tilannetta"

Sarjakuristajana tunnetuksi tullut Michael Penttilä on saanut psykiatreilta varsin karskin arvion paranemisestaan. Kuvituskuva.

ESM arkisto

Sarjakuristajana tunnettu Michael Penttilä on saanut karun arvion mahdollisuuksistaan parantua pakkomielteestään kuristaa ihmisiä.

Psykiatri ja psykoanalyytikko Gustav Schulman arvioi MTV:lle, että yleensä tämänkaltaisesta häiriöstä parantumisen ei katsota olevan mahdollista. Hänen mukaansa USA:ssa Penttilä luokiteltaisiin sarjakuristajaksi, mikä on psykopaattiakin rankempi diagnoosi.

Schulman arvioi, että sarjakuristajan ei yleensä katsota olevan mahdollisuutta parantua häiriöstään.

– Psykoterapia saattaa jopa parantaa heidän kykyä toimia rikollisesti ja vietellä ihmisiä, koska he saavat psykoterapiasta välineitä toimia asiallisesti ja mukavasti, Schulman sanoo.

Vuonna 2009 Penttilästä laaditun oikeuspsykiatrisen tutkielman mukaan Suomen oikeusjärjestelmä ei edes Penttilän kaltaisen tapauksen kohdalla mahdollistanut pakollista psykiatrista hoitoa tai vankeuden venyttämistä yli 15 vuoden. Raportista kertoo Ilta-Sanomat.

Raportin laatineet psykiatrit katsovat, että Suomen kaltaisessa liberaalissa maassa järjestelmä ei ole varautunut äärimmäisen harvinaisiin tapauksiin.

Näin ollen Penttilän tapauksessa viranomaiset olivat käytännöllisesti katsoen voimattomia. He eivät voineet kuin toivoa, että psykopaattinen kuristussurmaaja karttaisi riskitekijöitä ja -tilanteita edes vankilan välttääkseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat