Puheenaihe

Suomi huutaa nyt tuoretta verta – Tästä syystä verenluovuttajia tarvitaan kipeimmin toukokuussa

Luovutusverta kaivataan Suomessa kaikkein kiivaimmin juuri toukokuussa. Kuvituskuva.

Jari Pietiläinen / Arkisto

Toukokuu on verenluovutusten kannalta usein vuoden haastavin kuukausi. Lämpenevät säät ja loppukevään kiireet saattavat viedä huomion, eivätkä toukokuulle osuvat monet arkipyhät auta asiaa. Sairaaloissa toiminta jatkuu kuitenkin normaaliin tapaan pitkälle kesään, joten potilaat tarvitsevat toukokuussakin 800 verenluovuttajan avun joka arkipäivä.

Arkipäiville osuvat juhlapyhät lisäävät tämänkin vuoden toukokuussa verenluovuttajien tarvetta muina päivinä, jotta lyhyemmistä viikoista huolimatta potilaille saadaan toimitettua verivalmisteita tavalliseen tapaan.

Samaan aikaan lämpenevät säät houkuttelevat ihmisiä mökeille ja ulos, ja verenluovutus saattaa unohtua. Loppukuusta taas koulujen päättäjäisjuhlat ja niihin valmistautuminen vievät monessa kodissa huomion.

Sairaaloissa verivalmisteiden käyttö on kuitenkin toukokuussa vielä normaalia tai jopa tavanomaista suurempaa, sillä suunniteltuja leikkauksia ahkeroidaan ennen kesää.

Toukokuu onkin erinomainen kuukausi tulla ojentamaan auttava käsi. Potilaat tarvitsevat joka päivä verta muun muassa syöpähoitojen tueksi, synnytysten yhteydessä, onnettomuuksissa ja leikkauksissa.  

Niitä verenluovuttajia jotka tietävät veriryhmänsä suositellaan tarkistamaan juuri oman veriryhmän tarve pisaroista ja tulemaan mieluiten sellaisena päivänä, kun oma pisara on puolillaan tai alle. Uusien luovuttajien ei tarvitsee tietää veriryhmäänsä etukäteen.

Katso alla olevasta taulukosta mikä on juuri sinun veriryhmäsi veren tarve tänään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Verenluovuttaja, yllätyitkö? – Vanha veri onkin tuoreen veroista27.10.2016 10.25
68 prosenttia verenluovuttajista lähtee liikkeelle vasta, kun omasta veriryhmästä on puutetta – SPR: "Ei haittaa"18.10.2016 10.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat