Paikalliset

"Päätoimiseksi naiseksi älä rupea..." – Sarin sakki löysi Arja Tiaisen vahvat runot

TEATTERIARVIO Runonäytelmä Saalis&Pyydystäjä kouraisee syvältä miehen ja naisen suhdetta.

Sanni Tiitinen, Victoria Bamberg ja Anu Utter tulkitsevat taitavasti Arja Tiaisen runoja näytelmässä Saalis&Pyydystäjä.

Hannu Pusa

”Päätoimiseksi naiseksi älä rupea, se on silkkaa kuukautiskiertoa, pillereitä ja kierukoita, meikkiohjeita joista ei tolkkua saa, omin käsin leivottua pullaa ja lattioita, joissa ei rikkaa näy, tarjouksesta tarjoukseen...”

Tällaisella Arja Tiaisen julistuksella alkaa neljästä runokirjasta koottu Saalis&Pyydystäjä. Räväkät runot ovat kirjailijan alkutaipaleelta: Saatanan tytär 1977, Vallan Casanovat 1979, Isolde pakolainen 1981 ja Kalastaja Merlin 1982. Voimakas seksuaalisuus, himo ja rakkaus värittävät runojen tunteita. Usein nainen myös odottaa miestä, joka kulkee mielensä mukaan.

Tiainen tuntee naisen ja miehen psyyken ja kuvaukset ovat riemastuttavan tarkkoja. ”Kyllä minä tiedän, että minua on yritetty petkuttaa, riistää, käyttää hyväksi, ottaa lihana. Se ei onnistu. Kaikki on tallella. Muistan kaiken. Minä olen saalis ja pyydystäjä.” Rohkea nainen uskaltaa tunnustaa kaksijakoisuutensa.

Sari Lilliestiernan Sarin sakki -ryhmän esittämä Anneli Kannon Lahtarit sai ensi-iltansa muutama viikko sitten. Nyt on tartuttu tyystin toisenlaiseen haasteeseen ja uskalletaan irrotella. Näyttelijät ovat kuin uudestisyntyneitä – rohkeita, avoimia ja sanavalmiita. Yksi rohkeimpia kohtauksia on lahjakkaan Sanni Tiitisen yksin sängyssä esittämä rakastelu.

Esityksen visuaalinen ilme on hersyvän mykistävä. Sari Lilliestierna on ottanut pääväreiksi punaisen, mustan ja kullan. Asut ovat mielikuvituksellisia ja reippaasti seksuaalisia. Keskeisenä lavastuksena on hehkuvan punainen samettisänky, matotkin ovat sydämen muotoisia. Lavastus, puvustus ja tarpeisto avaavat Arja Tiaisen runotkin uudella tavalla.

Kuvataiteilija Juha Viirilän käsiohjelmaan maalaama naiskuva jatkaa vahvaa linjaa.

Katariina Fleming

Saalis&Pyydystäjä

Näytelmä Arja Tiaisen runoista, ohjaus, sovitus, puvustus ja lavastus Sari Lilliestierna

Näyttelijät Anu Utter, Sanni Tiitinen, Sari Järvenpää, Reeta Manner, Victoria Bamberg, Jesse Sundberg, Kim Virtanen, Elina Toivonen, Tomi Rauhala

Sarin sakki, Ahjolan kansalaisopiston teatteriryhmä

Esitykset Legioonateatterin tiloissa Nekalassa

Arja Tiainen

syntynyt 1947, asuu Vantaalla

Kirjoittanut romaaneja, runoja, novelleja, kuunnelmia jne.

Valtion taiteilijaeläke 2008

Pro Finlandia 2011

Uusin, 15. kirja, Kirjeitä karkailevalle puolisolle (Palladium 2017)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat