Paikalliset

Nuorten maksuton ehkäisy puhuttaa

EHKÄISY Nuorille tarkoitetun maksuttoman ehkäisyn hintaa ja sen tuomia säästöjä laskeskellaan nyt Tampereen seudullakin.

Päivi Tuovinen

Maksuton ehkäisy puhuttaa kunnissa.

Väestöliiton mukaan kuntien tulisi tarjota alle 25-vuotiaille sekä kondomeja että hormonaalista ehkäisyä maksutta. Maksutonta ehkäisyä alle 20-vuotiaille suosittelevat myös THL ja sosiaali- ja terveysministeriö.

Lempäälässä 37 kunnanvaltuutettua jätti syyskuussa Totti Hämäläisen (kok) johdolla aloitteen alle 25-vuotiaiden maksuttoman ehkäisyn edistämiseksi ja selvittämiseksi Lempäälän kunnassa. Lempäälän hyvinvointilautakunnassa käsiteltiin tällä viikolla aloitteen pohjalta tehty selvitys.

Lempäälän hyvinvointilautakunnnan mukaan maksuttomaan ehkäisyyn ei ole varattu tälle vuodelle riittävästi määrärahoja, joten keskustelu maksuttomasta ehkäisystä siirretään tämän vuoden syksylle.

– Lautakunnan päätös oli ihan oikea. Maksuton ehkäisy aiheuttaisi kunnalle 40 000–70 000 euron lisämenot, joten lisätalousarvio on ehdottomasti tarpeen myönteisen vaikutuksen jäädessä noin 10 000 euroon, kommentoi aloitteen tekijä Totti Hämäläinen.

Hämäläinen kertoo yllättyneensä positiivisesti Lempäälän vähäisestä raskaudenkeskeytysten määrästä. Esimerkiksi Raumalla on päästy maksuttoman ehkäisyn avulla jopa 100 000 euron säästöihin vuosittain.

– Lempäälässä yhtä suuria säästöjä ei välttämättä saataisi aikaan, vaikka lautakunnan lausunto ei toki ota huomioon esimerkiksi sukupuolitautien hoitoon kuluvia menoja. Palveluita tulee suunnitella kokonaisuutta ajatellen ja 70 000 eurolle voi löytää muitakin käyttökohteita, Hämäläinen sanoo.

Hyvinvointilautakunnan selvityksen mukaan Lempäälän yläkouluilla ja lukioilla kondomeita voi hakea terveydenhoitajalta. Suositusten mukaan tulisi tarjota myös jälkiehkäisyä, joka on kuitenkin Lempäälässä jätetty oppilaiden omalle vastuulle.

Lisäksi Lempäälässä tarjotaan raskaudenehkäisyn aloittaville e-pillerit maksutta ensimmäisen kolmen kuukauden ajan.

– Kondomeja tulee jakaa nuorille luontaisissa ympäristöissä, tällaisia ovat esimerkiksi juuri kouluterveydenhoitaja sekä nuorisotalot ja nuorisotapahtumat, Hämäläinen kertoo.

Matias Mäkiranta

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat