Paikalliset

Internetissä provosoivat löytävät poliisista aina kaverin

SOSIAALINEN MEDIA Sisä-Suomen poliisin viestintäpäällikkö Nina Juurakko-Vesikko kehottaa miettimään, onko kaikkien onnettomuuskuvien julkaisu aivan tarpeellista.

Sisä-Suomen poliisin viestintäpäällikkö Niina Juurakko-Vesikko sanoo, että poliisilla on korkea kynnys lähteä toimimaan internetissä erotuomarina. Halukkaat kuitenkin saavat aina poliisikaverin.

Petteri Mäkinen

Sisä-Suomen poliisin viestintäpäällikkö, ylikonstaapeli Nina Juurakko-Vesikko tunnetaan naisena, joka tekee ahkerasti töitä. Nykyisin työpäivään tuo lisämittaa välillä myös sosiaalinen media, jossa sielläkin poliisin erotuomaritaitoja välillä vaaditaan.

– Poliisilla on keskimäärin aika korkea kynnys lähteä puuttumaan ihmisten provosointiin. Voi tietysti ajatella, onko kynnys joskus turhankin korkea. En näe, että aivan kaikkeen on tarpeen edes puuttua, Juurakko-Vesikko sanoo.

Sisä-Suomen poliisilla ei ole erillistä nettipoliisia, joka päivystäisi tai kommentoisi sosiaalisessa mediassa. Sen sijaan nyt on kokeiltu sitä, miten monella tavalla yhteisöpalvelu Twitteriä voidaan hyödyntää poliisin tiedottamisessa. Mahdollisuus tarvittaessa hyvinkin lyhyisiin tiedonantoihin on koettu ainakin toistaiseksi hyvänä.

– Jos ajatellaan nettipoliisin toimintaa, yleensä sellaiset ihmiset jotka haluavat toden teolla provosoida vaikkapa Twitterissä merkitsevät jokaikisen suomalaisen poliisilaitoksen viestiinsä mukaan. Tällä valikoimalla löytyy tietysti jo sitten varmasti joku poliisi kommentoimaan, Juurakko-Vesikko sanoo asiasta.

Sitten on tapauksia, jossa tavalliselta kansalaiselta saattaa älypuhelimen huumassa unohtua tyystin hyvät käytöstavat ja toisen ihmisen kunnioitus. Viestintäpäällikkö vetoaa painokkaasti siihen, että ajatella kannattaa aina kaksi kertaa, ihan kaikenlaisissa tilanteissa.

– Sellainen käy esimerkiksi, että on ihminen joka on saapunut kolaripaikalle, ja kolarista on aiheutunut kuolemantapaus. Otetaan kuva ja julkaistaan se sosiaalisessa mediassa, ja kuvasta on tunnistettavissa auto ja auton kautta henkilö, joka on menehtynyt. Vetoaisin kaikkiin, että tällaisen kuvan julkaisua kannattaa miettiä todella vakavasti. Siinä vaiheessa puhutaan kuitenkin tutkinnan siitä vaiheesta, jossa poliisi on viemässä omaisille suruviestiä, huomauttaa Nina Juurakko-Vesikko.

Sosiaalinen media näkyy viestintäpäällikön työssä silläkin tapaa, että välillä sitä kautta saattaa tulla vastaan tietoa, josta on hyötyä tietyn rikostapauksen selvittämisessä.

– No, joistain kuvista saattaa olla tutkinnallista hyötyä. En suoranaisesti muista, onko joku saamani viesti varsinaisesti ratkaissut rikostutkintaa, Juurakko-Vesikko pohtii aiheeseen liittyen.

Nina Juurakko-Vesikko

Sisä-Suomen poliisilaitoksen viestintäpäällikkö ja ylikonstaapeli.

Työtehtäviä viestinnän laidasta laitaan: operatiivisten tilanteiden viestintää, tiedotteiden kirjoittamista ja poliisin toiminnan esittelyä.

Harrastaa crosstrainingia ja lukemista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat