Paikalliset

Kolme puoluetta pettyi maakuntavaltuuston kokoukseen: "Soteuudistus vaarantaa Pirkanmaan elinvoimaisen kehityksen"

Perussuomalaiset, Vasemmistoliitto ja Vihreät ovat huolissaan maakunnan taloudellisesta tulevaisuudesta.

Arkisto/Riitta Ketola

Perussuomalaiset, Vasemmistoliitto ja Vihreät esittävät huolen maakunta- ja soteuudistusmallista, joka heidän mielestään esitetyn lailla toteutuessaan "vaarantaa Pirkanmaan elinvoimaisen ja dynaamisen kehittymisen".

Ryhmät laativat yhteisen kannanoton sen jälkeen, kun maanantaina kokoontunut maakuntahallitus löi oman kannanottonsa läpi ilman, että sen sisältöön olisi pystynyt enää kokouksessa vaikuttamaan.

– Pirkanmaa on toiminut edelläkävijänä maakunta- ja soteuudistusvalmistelussa, josta voimme olla erityisen ylpeitä. Tästä huolimatta esitykseen uudistuksesta sisältyy monia epäkohtia.

– Maakuntien kohdalla on liian monta seikkaa, jotka ovat selkeä huononnus asioiden nykytilaan. Esimerkiksi kaavoituksen laillisuusvalvonta on vaarassa jäädä uudistuksen jalkoihin. Laillisuusvalvonnan välttämättömyys on käynyt ilmi Pirkanmaa 2040-maakuntakaavatyön myötä.

Erityisesti ryhmät ovat huolissaan uudistuksen mukanaan tuomasta rahoitushaasteesta. Pirkanmaan rahoitusvaje vuodelle 2020 on ministeriössä tehtyjen arvioiden perusteella 94 miljoonaa.

– Sote- ja maakuntauudistuksessa haetaan taloudellista tehokkuutta ja vaikuttavuutta, julkisen tuotannon edellytetään sopeutuvan valinnanvapausjärjestelmässä. Hyvin vähän on puhuttu, onnistutaanko rakenteiden uudistuksessa, vai onko käytännössä kyse palveluiden leikkaamisesta.

– Uusi sote-järjestelmä perustuu vahvaan palveluiden järjestäjään, mutta demokraattisesti valittujen maakuntapäättäjien mahdollisuudet vastata järjestämisestä ovat heikot. Todellinen valta näyttää keskittyvän valtiovarainministeriöön ja sosiaali- ja terveysministeriöön. On perusteltua kysyä, missä todellisuudessa on maakunnan demokraattinen taloudellinen valta ja kuka oikeastaan sotea ohjaa; valtio, liikelaitos vaiko maakunnan sote-järjestäjäorganisaatio?

Ryhmien mielestä uudistukset tulisi toteuttaa siten, että ne "eivät vaaranna maakunnan kehittymistä eivätkä romuta olemassa olevia elinvoimaisuutta vahvistavia käytänteitä".

– Edellytämme, että maakunnan keskeisiin huolenaiheisiin, kuten rahoitusvajeeseen, tulee olla selkeä ja maakunnan edun mukainen ratkaisu ennen uudistuksen toimeenpanoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat