Paikalliset

Yhdistys: "Onkiniemen tehdasrakennuksia ei kannata myydä, kaupunki voisi saada tiloista miljoonan euron vuosivuokran"

Tampereen kaupunki harkitsee Onkiniemen vanhan sukkatehtaan myymistä. Kuva on otettu tehtaan katolta, mistä on löytynyt ainutlaatuinen viherkatto.

Marjo Rämö / Tamperelaisen arkisto

Onkiniemen Kulttuuritehdas ry vetoaa Tampereen kaupunkiin, jotta Onkiniemen tehdasrakennukset pidetään kaupungin omistuksessa. Tamperelainenkirjoitti viime viikolla, että kaupunki harkitsee tehdasrakennusten myyntiä.

Kaupunki on perustellut kiinteistön myymistä sen kannattamattomuudella.

– Talon kannattavuutta ei voi laskea aiempien vuosien vuokratuloilla, koska suurinta osaa tehtaasta on pidetty tarkoituksella tyhjänä. Ennen asbestihavaintoja tiloja oli vuokrattu noin 5 425 neliötä, eli 45,6 prosenttia huoneistoalasta. Tästä tarkoitushakuisesta vajaakäytöstä on valitettu myös valtuustossa 25. toukokuuta 2015, yhdistys kirjoittaa kannaotossaan.

Tilakeskus on arvioinut, että kiinteistön kunnostaminen maksaisi noin 20 miljoonaa euroa.

– Arvion perusteista ei ole saatu tietoa. Remonttikustannuksissa olisi otettava huomioon Onkiniemen Kulttuuritehdas ry:n jo aiemmin esittämä kanta tiloissa toimivien omasta panoksesta vuokraamiensa tilojen tarkoituksenmukaiseen saneeraamiseen, jolloin kaupungin osuudeksi jää välttämättömän talotekniikan ja rakenteiden kunnostus.

Yhdistys uskoo, että Tampereella voidaan löytää taloudellisesti järkevä ratkaisu kiinteistön pitämiseksi kaupungin omistuksessa.

– Vuonna 2016 ylläpitokustannukset ovat olleet noin 228 000 euroa ilman pääomakustannuksia ja poistoja. Talosta saatavat vuokratulot, jos kaikki vuokrattava tila on käytössä esimerkiksi 7,5 euron neliöhintaan, olisivat noin miljoona euroa vuodessa. Kertaluonteinen tontin ja rakennusten myynti ei mahdollista jatkuvaa vuokratuloa kaupungille.

Yhdistyksen toiveena on saada aikaan Helsingin Kaapelitehtaan kaltainen paikka Tampereelle.

– Helsingin kaupunki teki 1990-luvulla merkittävän päätöksen käynnistäessään hankkeen nykyisen Kaapelitehtaan perustamiseksi. Käytännön toteuttajaksi Helsingin kaupunki perusti kokonaan omistamansa osakeyhtiön tiloja hallinnoimaan. Onkiniemestä voisi kehittyä jotain vastaavaa tai paljon parempaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat