Paikalliset

"Sinun pitää hoitaa yksi homma niin emme tee sinulle mitään" – Vasikointi vei kurdimiehen osaksi episodia, josta seurauksena hän on nyt vangittu huumerikoksista Suomessa

Suomen ja Pirkanmaan mittakaavassa harvinaisen laaja huumeoikeudenkäynti jatkui maanantaina Tampereella. Väkeä salissa oli kymmeniä, syytettyjen ohella asianajajia, poliiseja sekä Rikosseuraamuslaitoksen edustajia.

Pekka Ruissalo

Miten kurdimies, Hollannin kansalainen sotkeutui vyyhtiin, joka vei miehen syytettyjen penkille huhtikuussa 2018 Tampereen käräjäoikeudessa? Se, mikä miehen tarkalleen toi Pirkanmaan käräjäoikeuteen, on 30 kilon amfetamiinierä, josta poliisi sai vihiä viime vuoden syyskuussa. Tuo erä oltiin tuotu Suomeen jo aiemmin kesällä, mutta tekijät eivät olleet jääneet siitä kiinni.

Käry kävi syyskuussa Helsingin Vuosaaressa, jossa aineen salakuljettajaksi epäilty henkilö oli luovuttamassa huumeita eteenpäin Suomessa toimineelle rikollisryhmälle. Sen jälkeen tuli tietoon myös mainittu amfetamiinierä. Siitä kahdeksan kiloa löytyi Pirkkalassa maastosta, kilo Lielahden kauppakeskuksen vessan katosta.

Hermostuneelta vaikuttanut mies vastaili asianajajansa sekä kihlakunnansyyttäjän kysymyksiin sermin takaa ilman näköyhteyttä muuhun saliin. Mies tuotiin oikeuteen vankilasta. Päätyminen käräjille oli seurausta huumepiireissä karsaasti katsotusta asiasta – vasikoinnista. Mikään puhdas pulmunen ei mies itsekään ollut, vaan hyvin tietoinen alan kuvioista ja käytännöistä.

– Käräytin erään perheen Hollannin poliisille muutama vuosi sitten. Sen jälkeen elämä muuttui nopeasti hankalaksi. Pakenin Ruotsiin ja perheeni jäi Hollantiin. Perhettäni käytiin uhkailemassa säännöllisesti. Hollannin poliisi tuli perässäni Ruotsiin, ja ilmoitti että en voi palata maahan. He kuitenkin takasivat perheelleni suojelun, mies kertoi sermin takaa.

Mies sai säännöllisesti viestejä Hollannista. Sisältönä oli se, että vasikoinnista kimpaantuneet eivät olleet unohtamassa asiaa. Sitten tuli puhelu.

– Toinen kurdimies antoi sanansa siitä, että palaa Hollantiin niin emme tee sinulle mitään. Tapasin hänet ja toisen miehen Maastrichtissa. Minulle annettiin vaihtoehdot: joko 30 000 euroa käteistä rahaa tai sitten sovitan asiani töitä tekemällä.

Mies sai tuttavaltaan 980 ekstaasipilleriä, joista saatavilla rahoilla asian piti olla soviteltu. Salakuljetus Ruotsiin meni kuitenkin pieleen: mies jäi kiinni ja sai vuoden ehdotonta vankeutta.

Mies vapautui 2016 ja yritti saada velkojiltaan hyvitystä sillä, että on jo istunut vankilassa. Se ei käynyt päinsä. Velkojilla oli mielessä toinen toimeksianto, jolla vasikointi olisi soviteltu. 30 kilon amfetamiinierän toimittaminen Suomeen.

Tässä vaiheessa tarinaa mukaan tulee myös Tampere.

– Toimeksiantajat antoivat minulle puhelinnumeron, johon soittaa sitten kun homma on hoidossa. Vastaajan asuinpaikka oli Tampereella. Lisäksi minulle annettiin tehtäväksi löytää hänen kauttaan täkäläinen korjaamoyrittäjä, joka voisi hoitaa asian ilman että poliisi pääsee väliin.

Asia oli hyvinkin yksinkertainen. Amfetamiini tulisi Suomeen kattorakenteisiin kätkettynä. Autokorjaajayrittäjän tarkoituksena oli purkaa huumeet kattorakenteista ja toimittaa ne sitten sovitusti eteenpäin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat