Paikalliset

Pinkki kansanliike: Tampereen ratikan väristä on tehty valtuustokysely

RATIKKA Sanna Marin (sd.) harmittelee värivaihtoehtojen vähäistä määrää ja värien tylsyyttä.

Sanna Marin haluaisi pinkin mukaan ratikan värivaihtoehdoksi.

Marjo Rämö

Tampereen kaupunginvaltuustolle on jätetty valtuustokysely ratikan väristä. Kyselyn ovat jättäneet kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Sanna Marin (sd.) sekä kaupunginvaltuutetut Minna Minkkinen (vas.) ja Jaakko Mustakallio (vihr.).

He vaativat, että ratikan värivaihtoehtoihin otetaan mukaan myös pinkki.

– On ihmisten aliarvioimista, että annetaan vaihtoehdoiksi vain muutama väri. Värivaihtoehtoja olisi pitänyt olla paljon enemmän, ja niistä tamperelaiset olisivat voineet äänestää omat suosikkinsa jatkosuunnitteluun. Nyt on käynyt niin, että pieni porukka on valinnut värit meidän puolestamme, Marin kertoo.

Nyt esillä olevat värit eli tummansininnen, vaaleansininen ja punainen ovat Marinin mielestä tylsiä.

– Tampere on rohkea kaupunki ja ansaitsee siksi pinkin ratikan.

Marin on perustanut Facebookiin ryhmän, jonka nimi on Tamperelaiset pinkin ratikan puolella. Ryhmässä oli tiistaina puolenpäivän aikaa liki yli 2 500 jäsentä.

Valtuustokyselyn lisäksi Tampereella puuhataan flash mobia seuraavaan kaupunginvaltuuston kokoukseen. Flash mobissa kaikki ne valtuutetut, jotka kannattavat pinkkiä väriä, voivat pukeutua pinkkiin vaatteeseen tai ottaa mukaan pinkin asusteen. Myös lehtereillä voi pukeutua pinkkiin.

Pinkkejä raitiovaunuja on nähty maailmalla erityisesti silloin, kun on haluttu kampanjamielessä kiinnittää huomiota muun muassa rintasyöpään. Marin ei kuitenkaan miellä pinkkiä rintasyövän tai ylipäätään tyttöjen väriksi.

– Facebook-ryhmän jäsenistä puolet on kuitenkin miehiä, Marin muistuttaa.

Facebook-ryhmässä on järjestetty myös oma varjoäänestys, mikä pinkin sävy olisi paras. Parhaimpina sävyinä pidettiin vadelmanpunaista ja fuksianpunaista.

Tampereen Raitiotie Oy:n toimitusjohtaja Pekka Sirviö kertoo, ettei pinkki väri ole tällä hetkellä suunnittelupöydällä.

– Raitiotieallianssi on valinnut värikseen pinkin. Me teimme strategisen valinnan, että haluamme nimenomaan erottua allianssista, Sirviö sanoo.

Sirviön mukaan sillä on etua, että raitiotien rakentajalla on eri väri kuin varsinaisella raitiotieyhtiöllä. Näin ratikan rakentaja ja varsinainen toimija voidaan erottaa toisistaan silloinkin, kun raitiotietä rakennetaan ja ratikalla liikennöidään samaan aikaan.

– Tällainen tilanne voi tulla vastaan, jos raitiotietä päätetään laajentaa Tampereella.

Sirviö kertoo, että loppuvuodesta Tampereelle tuodaan näytille niin sanottu hienomaketti eli oikeannäköinen ja -kokoinen raitiovaunu, joka on hyvin lähellä lopullista muotoaan. Hienomaketti maalataan Tampereen ratikan väriseksi.

– Haluan korostaa sitä, että Tampereen ratikka on muutakin kuin pelkkä väri. Se on kokonaisuus, jossa myös muotoilulla on tärkeä rooli. Siihen pyritään, että meille on tulossa tamperelainen ratikka.

Pinkki raitiovaunu Oslossa. Kuva: Rolf Thoresen/Wikimedia Commons

Ratikan värivaihtoehdoilla on nähty yhteys maitopurkkeihin. Kuva kaupunginvaltuutettu Jaakko Stenhällin (vihr.) Facebook-päivityksestä.

Arvioi värejä netissä

Tampereen ratikan värivaihtoehdot ovat punainen, tummansininen ja vaaleansininen.

Esitetyt värit eivät ole sävyiltään lopullisia, sillä lopullinen raitiovaunun värisävy on mahdollista päättää vasta, kun muotoilu on valmis. Raitiovaunuissa on suunniteltu käytettävän metalliväriä, joka antaa väripinnalle lisää näyttävyyttä.

Väriarviointi on käynnissä Tampereen ratikan verkkosivuilla 9.–23. huhtikuuta.

Värejä voi arvioida netissa osoitteessa: tampereenratikka.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat