Paikalliset

Soittotaidoton harmonikkakerjäläinen vie Juhan työrauhan

Haastatteluhetkellä tuntui kuin keskusta olisi nielaissut romanialaiset "haitaristit", joiden soittotaitoa Juha Drufva ei kehu. Kuninkaankadulta löytyi sentään oikea katusoittaja.

Viheliäinen ”romanialainen kurtunkitkutus” ei ole rehellistä katusoittoa, vaan naamioitua kerjäämistä, sanoo vanha muusikko.

Tamperelaisen free lance -toimittajan ja muusikon Juha Drufvan mitta alkaa olla täysi. Hän tekee töitä kotonaan Tammelan puistokadulla, ja kesähelteillä ikkunaa on pidettävä auki. Ja sieltäkös korvia raastava ”romanialainen haitari” vinkuu työntekoa häiritsemään.

– Ei minulla ole mitään katusoittoa vastaan. Olen itsekin 1980-luvulla ollut ajamassa katusoittoa Tampereelle. Mutta tämä ei ole enää mitään musisointia vaan kerjäämistä. Naamioitua kerjäämistä, pamauttaa Drufva.

– Minulla on tässä ollut kaksi kuukautta elämä vähän niin kuin Kari Kuuvan Tango Pelargoniassa, paitsi että katulaulaja ei ole laulanut ikkunani alla, vaan siellä on ollut romanialainen haitari. Se on soittanut nuoren tytön voimin noin seitsemän sävelen kaavaa, joka ei ole edes mikään melodia. Romanialainen haitarikiintiö on minun osaltani täynnä.

Drufvan mielestä asian nostaminen tapetille ei ole rasismia. Hänen mielestään asioista pitää puhua oikeilla nimillä.

– Soittamista on se, että soittaa melodioita ja osaa käsitellä soitinta. On jo likimain ihmisoikeuskysymys, kun nuori tyttö laitetaan häpäisemään paitsi itsensä – kun ei osaa soittaa –  myös osaava katusoittajaväki. Olen törmännyt muutaman kerran tilanteisiin, joissa juopuneet ohikulkijat ovat huudelleet tälle tytölle hävyttömyyksiä, mikä on kauheata katseltavaa ja kuunneltavaa.

Drufva arvelee, että naamioidun kerjäämisen taustalla on organisoitua toimintaa. Romanialaistytön kitkuttelua seuranneena hän on huomannut, kuinka ulkopuolinen – todennäköisesti romanialainen – mies käy vähän väliä hakemassa tytön laatikosta senhetkisen kassan.

– Joku vanhanaikainen lupakäytäntö pitäisi olla edelleenkin voimassa. Olen itse vanha muusikko ja kunnioitan muusikkoja. Ei heidän nimissään voi tehdä mitä tahansa, eikä pilkata heitä – että kerjätään, eikä osata soittaa. Sehän olisi liki sama kuin jos taksikuski saisi ryhtyä aivokirurgiksi ilman sen kummempaa koulutusta. Tässä ollaan eettisten kysymysten äärellä.

Miten ongelma sitten ratkaistaan? Siihen Drufvalla – jos kenelläkään – ei ole paikallista ratkaisua. Euroopan Unionin kansalainen saa viettää vapaasti aikaansa kolme kuukautta EU-maassa. Jos sitten samassa paikassa saman ”kipaleen” renkuttaminen koko päivän tulkitaan häiritseväksi, kuten poliisi saattaa tulkita, aina voi siirtyä toiseen kadunkulmaan.

– Koko kerjääminen on suuri ongelma. Siihen pitää löytää YK:n ja EU:n yhteisratkaisu. Pitää kyetä poistamaan työttömyys, lukutaidottomuus ja köyhyys. Ei kerjuu millään pakkokeinoilla poistu. Ja auttaa pitäisi siellä Romaniassa, tässä tapauksessa.

Pitäisikö katusoitto saattaa luvanvaraiseksi? Kekustele ja kommentoi!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat