Pääkirjoitus: Katusoitto jälleen luvanvaraiseksi?

Muisteltiinpa porukalla katusoiton historiaa Tampereella. Onhan sitä ollut kaduilla ajan sivu jos jonkinmoista pelimannia, mutta varsinaisesti katusoittoon alettiin lupia Tampereella myöntää – jos muisti ei pahasti pätki – 1970–80-lukujen taitteessa. Sitä ennen katusoitto ylipäätään oli Suomessa koettu jonkinlaiseksi irtolaisuudeksi tai kerjäämiseksi.

Ensimmäisiä tunnettuja hahmoja katusoiton sallimisen jälkeen Tampereen keskustassa olivat Wolfgang Schoenert ja Jukka Törmä, joka myöhemmin kruunattiin katusoiton Suomen mestariksikin.

Varsinaisesti katusoitto vapautettiin Tampereella kymmenisen vuotta sitten. Sitä ennen piti hankkia rahaa vastaan kaupungin ja poliisin luvat, joilla sai soittaa tietyillä paikoilla keskustassa.

No nyt kun paperisotaa ei enää ole, on katukuvassa kuultu monenlaisia musikantteja, sekä loistavia pietarilaismuusikkoja että kehnoja kitaranrenkuttajia. Mutta aivan oma lukunsa ovat nämä ilmeisesti Romaniasta tulleet kerjäläiset, jotka kuvittelevat saavansa roposia kitkuttamalla haitarilla muutaman sävelen hirvitystä tuntitolkulla.

Näiden ”muusikoiden” esitys on pelkkää äänisaastetta. Tosin joukossa kuuluu olevan pari kohtuullisen kyvykästäkin.

Olisikohan syytä palata vanhaan lupakäytäntöön ja alkaa periä katusoitosta maksua? Saattaisi karsia karmeimpia esityksiä.

Etusivulla nyt

Uusimmat:

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat