Ruoka

Kaikki syövät kurkkua, mutta kuinka moni on sitä paistanut tai lisännyt hedelmäsalaattiin?

RUOKA Rapsakka tuorekurkku on supermehevää ruokaa, joka sisältää noin 97

Melkein kaikki suomalaiset (97 %) syövät kurkkua, mutta sen monikäyttöisyys on meille vielä vierasta. Kurkkua kannattaakin kokeilla vaihteeksi vaikkapa paistettuna tai hedelmäsalaatin joukossa.

Teemu Vestovuo

Jos pitäisi nimetä maailman tunnetuin kasvonaamio, se olisi kurkkunaamio. Yhä edelleen monet vannovat tuoreiden kurkkuviipaleiden kirkastavan ja kaunistavan ihon vartissa.

Kurkun ensiluokkainen mehukkuus johtuu sen sisältämän nesteen määrästä; noin 97 prosenttia kurkusta on vettä.

Ruokana kurkku on miedon, makeahkon makunsa vuoksi erittäin monikäyttöinen vihannes. Itse asiassa se on teknisesti ottaen hedelmä, melonien ja kurpitsojen sukulainen.

Terminologisen saivartelun sijaan on suositeltavaa keskittyä kurkun mahdollisuuksiin. Suomessa kurkkua nimittäin syödään lähinnä sellaisenaan, viipaloituna leivän päällä, aterialla lisukkeena tai pilkottuna salaatin sekaan.

Kurkku maistuu kuitenkin myös lämpimänä.

Jos sitä ei ole aiemmin kokeillut kypsentää, voi aloittaa yksinkertaisella reseptillä. Kurkusta poistetaan siemenet, viipaloidaan se paloiksi ja paistetaan palat paistinpannulla. Mausteeksi käy mustapippuri tai chili.

Makeana herkkuna kurkku sopii mainiosti hedelmäsalaattia raikastamaan, vaikka sitä ei ehkä tule heti ajatelleeksi.

Kurkun kaunis väri on jo yksin hyvä syy ujutella sitä ruokiin huomattavasti nykyistä monipuolisemmin.

Suomalainen syö kurkkua keskimäärin kymmenen kiloa vuodessa. Se on sama määrä, kuin kurkkua viljellään maailmassa jokaista ihmistä kohti.

Suomalaisten suosikki on kotimainen kasvihuonekurkku, joka säilyttää tummanvihreän värinsä lyhyiden kuljetusten ansiosta.

Kurkku on auttamattomasti vanhaa, kun sen väri haalistuu kellertäväksi.

Maailmalla kurkku on rakastettua perinneruokaa, jonka historia ulottuu aina muinaiseen Egyptiin saakka. Kurkku esiintyy jopa egyptiläisten hautapiirroksissa, jotka on tehty noin viisituhatta vuotta ennen ajanlaskumme alkua.

Eurooppaan kurkun toivat antiikin roomalaiset ja kreikkalaiset.

Ranskaan se saapui 800-luvulla viileän tyylikkäänä herkkuna.

Suomessa kurkku on nyt suositumpaa kuin koskaan aiemmin, vaikka sitä on viljelty meillä ympärivuotisesti 1980-luvulta lähtien.

Kauppapuutarhaliiton vuonna 2016 teettämän tutkimuksen mukaan peräti 97 prosenttia suomalaisista syö kurkkua. Päivittäin tai useana päivänä viikosta kurkkua syö 69 prosenttia suomalaisista.

Kurkulla on Suomessa nykyään jopa oma teemaviikko, joka sijoittuu vaihtelevasti maalis-huhtikuun tienoille.

Kurkku (Cucumis sativus)

Kurkku on peräisin Pohjois-Intiasta Himalajan juurelta, jossa kasvavista katkeranmakuisista villikurkuista on jalostettu nykyään viljeltävät miedot kurkkulajit. Kurkku kuuluu melonien ja kurpitsojen sukuun.

Kurkku on yksi suosituimpia vihanneksiamme. Siitä on monenlaisia muunnoksia, joista pitkä kasvihuonekurkku on tavallisin.

Kurkku sopii sellaisenaan salaatteihin, leivälle sekä dipattavaksi ja siitä voi lingota myös mehua.

Kurkusta tehtävät kylmät keitot ovat erinomaista hellepäivän syötävää. Kurkku sopii lämpimiin ruokiin kuten patoihin, keittoihin, viipaleina paistettavaksi sekä keitettynä tai höyrytettynä kevyeksi lisäkkeeksi.

Kotimaista kurkkua ei tarvitse kuoria, se ainoastaan huuhdellaan ennen käyttöä.

Kurkku sisältää 97% vettä ja sen energiapitoisuus on hyvin pieni.

Vesipitoisuutensa takia kurkku on herkkä lämpötilojen vaihtelulle. Liian lämpimässä se nahistuu ja liian kylmässä se taas paleltuu. Ihanteellinen säilytyslämpötila olisi +10 – +14 astetta.

Kurkku pakataan muovikelmuun, joka estää sitä nahistumasta. Kelmuun pakattuna sitä voi säilyttää kotona huoneenlämmössäkin. Kurkku on herkkä etyleenille, joten sitä ei kannata säilyttää runsaasti etyleeniä tuottavien kasvisten vieressä.

Lähde: Kotimaiset Kasvikset ry

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat