”Kyllä Koskari pärjää varmasti” – Näin kolmekymppinen valmistautuu kilpailijan tuloon

Koskikeskus juhlii ensi viikolla 30-vuotissynttäreitä. Cityconin kaupallisen johtajan Mari Laaksosen mukaan juhlaan on aihetta tulevaisuudessakin.

Petteri Mäkinen

KAUPPA Koskikeskus täyttää 30 vuotta kuukautta ennen kilpailijan tuloa naapuriin. Isoihin muutoksiin ei nähdä tarvetta.

Moni tamperelainen muistaa Koskikeskuksen avajaiset 30 vuotta sitten.

Väentungoksen oven takana, tupaten täydet käytävät ja ihmismuurin keskusaukion esiintymislavan edessä. Samalle lavalle haalitut esiintyjät vetivät väkeä kauppakeskukseen vielä 1990-luvullakin.

Tässä kohtaa muistelua Koskikeskusta pyörittävän Cityconin kaupallinen johtaja Mari Laaksonen herättää 2010-luvulle. Esiintymislava on kadonnut jo aika päiviä sitten.

– Maailma on muuttunut paljon. Esiintyjien ja tapahtumien sijasta haetaan yhteisöllisyyttä. Koskikeskuskin tekee paljon yhteistyötä alueen yhdistysten ja seurojen kanssa. Keskusaukio on elävä tapahtumapaikka vaikkapa lajiesittelyille.

Koskikeskus on muuttunut muutenkin. Tällä hetkellä laajentumissuunnitelmia ei ole, mutta pientä viilausta tehdään koko ajan. Laaksosen mukaan vuosikymmenen alussa tehdyssä kymmenien miljoonien eurojen remontissa tehdyt isot ratkaisut toimivat yhä.

Hieman paradoksaalisesti Koskikeskuksen historian ehkä suurin muutos tapahtuu vajaan kuukauden päästä 30-vuotisjuhlasta ja talon naapuritonteilla.

Ratinan kauppakeskuksen aukeaminen naapuriin muuttaa keskustakaupan painopisteitä. Yllätyksenä tämä on tule, sillä kilpailijan tulo naapuriin on ollut tiedossa käytännössä jo yli kymmenen vuotta.

– Tänä aikana tehdyt uudistustyötkin ovat olleet periaatteessa valmistautumista uuteen kilpailutilanteeseen. Julkisivujen uusiminen on alkanut ja ne valmistuvat juhannukseen mennessä. Suvantokadun sisäänkäyntiä on jo muutettu houkuttelevammaksi.

Tulokas kiristää kilpailua sekä asiakkaista että vuokralaisista. Laaksonen on tyytyväinen siihen, että Ratinaan on saatu sellaisia toimijoita, joita Tampereella ei ole aiemmin ollut. Tosin kaupallisen johtajan mukaan osasyynä tähän on ollut se, että Koskikeskuksen täyttöaste on ollut viime vuodet niin korkea, ettei sieltäkään ole kaikille halukkaille sopivia tiloja löytynyt.

– Uskomme ja toivomme, että tämä kaupallinen keskittymä hyödyttää jatkossa kumpaakin ja samalla koko keskustaa.

Laaksosen mukaan vastaus uuteen kilpailutilanteeseen ei ole se, että Koskikeskus lähtee profiloitumaan jonkin pienemmän kohderyhmän kauppakeskukseksi.

– Jopa Helsinki on niin pieni kaupunki, että Suomessa kauppakeskusten kohderyhmänä pitää olla kaikki. Muuten liiketoiminnasta on vaikea saada kannattavaa. Esimerkit yrityksistä Helsingissä eivät ole olleet onnistuneita.

Koskarin ja koko kauppakeskusliiketoiminnan pitkän tähtäimen tulevaisuutta pohditaan silti jatkuvasti. Kauppakeskuksien tarjonta on ollut viime vuosina muutoksessa. Esimerkiksi elämyspalveluista ja erilaisista julkisista palveluista ollaan kiinnostuneita Tampereellakin.

Koskikeskuksessa kävi viime vuonna 5,5 miljoonaa asiakasta. Pieni lasku johtui lähinnä hankaloituneesta ajamisesta kauppakeskuksen parkkihalliin Ratinan töiden takia. Liikevaihto kasvoi parilla prosentilla 112 miljoonaan.

Laaksonen povaa tämän vuoden kävijämääriin Ratinan avauksen takia pientä notkahdusta, joka tasaantuu nopeasti.

– Ihmiset haluavat tunnetusti kokeilla uutta. Kyllä Koskari pärjää varmasti. Tamperelaisilla ja myös muualta tulleilla asiakkailla on vahva tunneside Koskikeskukseen. Samalla pitää luoda tuleville kävijäpolville uusia muistoja ja elämyksiä.

Written by:

Petteri Mäkinen

Ota yhteyttä