Paikalliset

Teatteriarvio: Kuka paljasti, kuka oli petturi?

TEATTERIARVIO Hannu Salaman Siinä näkijä missä tekijä saa vahvan tulkinnan Teatteri Siperian ja Projektori-ryhmän yhteistuotantona.

Yksi näytelmän hienoimpia kohtauksia on pitkän antennijohdon keriminen rullalta, joka sai radion äänen kuuluviin. Edessa Hannu Salaman Alter ego Harri Salminen (Jukka Peltola).

Aki Loponen

Pispalassa lapsuusvuotensa kasvanut ja myöhemminkin asunut Hannu Salama kuuli jo pienestä pitäen tarinoita jatkosodan aikaisesta maanalaisen vastarintaryhmän toiminnasta.

Hänen molemmat vanhempansa olivat siinä mukana ja kokoontumispaikka oli usein heidän kotonaan. Isä toimi Suomen Pankin rakennustyömaalla nokkamiehenä, ja monet ryhmästä työskentelijät siellä.

Näytelmä alkaa ja päättyy koskettavasti: näyttelijät seisovat takanäyttämöllä ja laulavat yhdessä kuoron kanssa Sibeliuksen Finlandian. Harvoin on Oi nouse Suomi, sinun päiväs koittaa kuulostanut yhtä järisyttävältä. Tämä voisi korvata Maamme-laulun.

Näyttelijät siirtyvät istumaan tuoleille, kauas toisistaan, ja teksti alkaa avautua monologimaisena. Eteen saapuu kirjailija Hannu Salaman alter ego Harri Salminen (Jukka Peltola), ympärillä torailevat hänen vanhempansa Santtu (Sakari Tuominen) ja Maija Salminen (Hanna Gibson). Siinä ei sanoja säästellä, tuntuu kuin he kilpailisivat kiroilemisessa ja loukkaamisessa. Vanhat pettämiset kaivetaan esiin – kumpi petti ensin.

Pettämisestä on kysymys myös vastarintaryhmän toiminnassa. Kuka paljasti joukon, kuka oli petturi – olinko se minä vai joku muu?

Väliajan jälkeen tunnelma muuttuu: itään hävinnyt ja desanttina palannut Aulis Ahteinen ottaa paikkansa. Jukka Peltolan Harri Salminen muuntuu Ahteiseksi ja ryhmä alkaa tehdä vaarallisia keikkoja. Esitys etenee kuin thrilleri, vaikka itse kirja on tuttu.

Tampereellakin se on nähty TTT:ssa Ossi Räikän ohjauksena ja vuonna 2012 Nätyllä Mikko Kannisen Näkijä/tekijä -nimisenä. Helsingin Kaupunginteatterin esitys vuonna 1976 on jäänyt mieleen ehkä Jouko Turkan parhaana työnä.

Teatteri Siperian ja helsinkiläisen Projektori -ryhmän yhteistyö on tuottanut väkevän tulkinnan. Näin vahvaa lähes julistavaa teatteria nähtiin aikoinaan KOMissa, mutta viime vuosina harvemmin.

Mahtavat laulut kuten tuttu El pueblo unida jama sera vencito – Yhtenäistä kansaa ei voi koskaan voittaa – nousevat voimallisiksi.

Juha Luukkosen ja Ari-Pekka Lahden dramatisointi luo onnistuneita viittauksia myös tähän aikaan.

Ohjaajana Luukkonen on saanut näyttelijäjoukon yhteiseen rintamaan: Marika Heiskanen, Tuukka Huttunen, Juha Lagström, Riikka Papunen, Sami Lanki ja Satu Turunen tekevät päähenkilöiden lailla huipputyötä.

Katariina Fleming

Siinä näkijä missä tekijä

Ohjaus Juha Luukkonen

Dramatisointi Juha Luukkonen ja Ari-Pekka Lahti

Lavastus Noora Salmi, Saija Raskula ja Juha Luukkonen

Pukusuunnittelu ja tarpeisto Noora Salmi

Valo- ja äänisuunnittelu Saija Raskula

Jouhikko Pekko Käppi

Laulujen sovitukset Juha Lagström ja työryhmä

Rooleissa Jukka Peltola, Sakari Tuominen, Hanna Gibson, Marika Heiskanen, Tuukka Huttunen, Juha Lagström, Riikka Papunen, Sami Lanki, Satu Turunen

Teatteri Siperian ja Projektori-ryhmän yhteistuotanto

Ensi-ilta TT-Frenckellissä 27. helmikuuta.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat