Puheenaihe

Salasanoja kalastellaan nyt sähköpostiviesteillä – "voivat näyttää hyvin vakuuttavilta"

Yhä useampi työntekijä joutuu tietojenkalastelun kohteeksi. Kuvituskuva.

Arkisto/Sauvo Jylhä

Suomalaisyritykset joutuvat yhä useammin verkkohyökkäysten kohteeksi. Hyökkäyksistä kärsivät etenkin suuret ja keskisuuret yritykset.

Suurin osa hyökkäyksistä liittyy tietojenkalasteluun. Etenkin käyttäjätunnukset ja salasanat ovat haluttuja, joten työntekijöiden kannattaa olla varuillaan tuntemattomasta osoitteesta lähetettyjen sähköpostien kanssa..

– Käyttäjätunnuksia ja salasanoja on yritetty kalastaa esimerkiksi haittaohjelmia sähköpostin liitetiedostona ujuttamalla tai ohjaamalla sähköpostin vastaanottaja tietojenkalastelusivulle. Tällaiset sivut voivat näyttää päällisin puolin hyvin vakuuttavilta, ja sivustojen huijausluonne paljastuu vasta syvemmässä tarkastelussa, kertoo rikoskomisario Antti Velin Keskusrikospoliisin Kyberrikostorjuntakeskuksesta.

Velinin mukaan vain osasta rikoksista tehdään ilmoitus poliisille, joten hyökkäysten tarkkaa lukumäärää on vaikea arvioida.

– Kun meille asti tulee tietoa useista hyökkäyksistä, ilmiö vaikuttaa olevan kasvamassa. Tämä on myös kansainvälisesti havaittavissa, vastaavia tapauksia tapahtuu jatkuvasti joka puolella maailmaa, Velin kertoo.

Keskeistä verkkorikollisuuden torjumisessa on Velinin mukaan julkisen ja yksityisen sektorin välisen yhteistyön sujuvuus, viranomaisten riittävät toimintamahdollisuudet ja resurssit, ajantasainen lainsäädäntö sekä kansainvälisen yhteistyön sujuvoittaminen.

– Myös verkkolaitteiden valmistajien, palveluiden tuottajien ja verkkojen ylläpitäjien yhteiskuntavastuu korostuu, kun yhteiskunnan keskeinen infrastruktuuri sitoutuu yhä kiinteämmin verkkoon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat