Paikalliset

Angela Merkel palkittiin Tampereella tänään – Liittokansleri lahjoittaa palkintosumman nigeriläiselle järjestölle

Juha Sipilä ja Mariama Moussa Tampere-talossa

Jenni Ruotsalo

Suomen hallituksen perustama kansainvälinen tasa-arvopalkinto (International Gender Equality Prize) jaettiin tänään Tampere-talossa ensimmäistä kertaa. Palkinto myönnettiin Saksan liittokansleri Angela Merkelille tunnustuksena hänen pitkäaikaisesta maailmanlaajuisesta toiminnastaan ihmisarvon ja ihmisoikeuksien puolustajana sekä naisten ja tyttöjen puolestapuhujana.

Liittokansleri Merkel kertoi videotervehdyksessään ohjaavansa 150 000 euron palkintosumman nigeriläiselle naisten ja tyttöjen oikeuksia edistävälle SOS Femmes et Enfants Victimes de Violance Familiale (SOS perheväkivallan nais- ja lapsiuhrit) -järjestölle.

Palkintosumman vastaanotti järjestön perustaja Mariama Moussa. Järjestö suunnittelee perustavansa palkintosumman avulla turvakodin, jossa sukupuoleen perustuvan väkivallan uhreiksi joutuneille naisille ja lapsille tarjotaan turvalliset olot sekä henkistä ja fyysistä apua.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk)luovutti kansainvälisen tasa-arvopalkinnon Tampere-talossa liittokanslerin edustajana toimineelle Saksan suurlähettiläälle Detlef Lingemannille. Pääministeri toimi myös tilaisuuden isäntänä yhdessä Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Anna-Kaisa Ikosen (kok) kanssa.

Palkintojuhlan järjestivät yhteistyössä valtioneuvoston kanslia ja Tampereen kaupunki. Verkossa suorana lähetyksenä välitetyssä tilaisuudessa järjestettiin myös paneelikeskustelu, jonka aiheena oli naisiin kohdistuva väkivalta.

Pääministeri Sipilä julkisti kansainvälisen tasa-arvopalkinnon naistenpäivänä viime vuonna. Kansainvälisen tasa-arvopalkinnon voi saada henkilö tai toimija, joka on edistänyt sukupuolten välistä tasa-arvoa globaalilla tasolla.

Palkintoon kuuluu rahapalkinto, jonka palkinnonsaaja ohjaa valitsemalleen naisten asemaa vahvistavalle avustuskohteelle. Palkintosumma rahoitetaan kehitysyhteistyömäärärahoista. Palkinnon saajan ehdotti valtioneuvoston kanslian nimeämä palkintolautakunta, johon kuuluivat sen puheenjohtajana Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas, Suomi 100 -juhlavuoden pääsihteeri Pekka Timonen sekä kirjailija ja tutkija Rosa Meriläinen. Seuraavan kerran palkinto jaetaan vuonna 2019.

Lasisen palkinnon ovat suunnitelleet Aamu Song ja Johan Olin ja puhaltaneet Alma Jantunen ja Johannes Rantasalo. Lasipalkinto on kolmiosainen taideteos, jonka yksi osa luovutetaan liittokansleri Merkelille ja yksi osa valtioneuvoston kansliaan. Kolmas osa teosta jää Tampere-taloon, jonne rakennetaan palkintoseinä kansainvälisen tasa-arvopalkinnon saajille.

EDIT 6.3. kello 16.05: Palkintosumman saanut yhdistys on Nigeristä, ei Nigeriasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat